Kota etkisi netleşti: İsviçre'den altın ithalatı 4 yılın en düşük seviyesine indi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Kota etkisi netleşti: İsviçre'den altın ithalatı 4 yılın en düşük seviyesine indi
Doviz.com
21 Temmuz 2026 15:22

Türkiye'nin İsviçre'den yaptığı altın ithalatında kota etkisi netleşti. Haziranda 4,6 tonluk ithalat gerçekleştirilirken, son 12 aylık toplam hacim 74,2 tona gerileyerek Ağustos 2022'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Bloomberg HT'nin İsviçre gümrük verilerinden yaptığı hesaplamaya göre Türkiye, haziran ayında İsviçre'den 4,6 ton altın ithal etti. Söz konusu ithalatın parasal karşılığı ise 639 milyon dolar olarak gerçekleşti.

12 aylık ithalat 74,2 tona geriledi

Haziran ayı itibarıyla son 12 aylık altın ithalatı 74,2 ton olarak hesaplandı. Bu seviye, Ağustos 2022'den bu yana görülen en düşük yıllık ithalat hacmi olarak kayıtlara geçti.

Altında kota uygulaması

Altın ithalatında kota uygulaması 2023 yılında yürürlüğe alınmıştı. Bu tarihten sonra İsviçre'den yapılan altın ithalatında dalgalı bir seyir izlenirken, son dönemde aşağı yönlü eğilim dikkat çekti.

Yıllıklandırılmış verilere göre İsviçre'den altın ithalatında en yüksek seviye, Temmuz 2023'te 315,5 tonla kaydedilmişti. Kota uygulamasının devreye girmesiyle birlikte bu zirvenin ardından ithalat hacminde kademeli bir gerileme yaşanmıştı.

İLGİLİ HABER Piyasalarda ateşkes umudu: Altın yükseldi, petrol 1,5 ayın zirvesinden geriledi Altın fiyatları, ABD ile İran arasında diplomatik temasların yeniden başlayabileceğine yönelik beklentilerle yeni güne yükselişle başladı. Petrol ise ateşkes görüşmelerinin arz endişelerini hafifleteceği beklentisiyle 1,5 ayın zirvesinden geriledi.