Kritik istihdam verisi öncesinde altın fiyatlarında son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kritik istihdam verisi öncesinde altın fiyatlarında son durum
Doviz.com
06.04.2023 10:46

Yatırımcılar yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam raporunu beklerken, perşembe günü dolar endeksinin dengelenmesi sonrasında altın fiyatlarında da yatay bir seyir izlendi.

Ons altın çarşamba günü Mart 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra bugün saat 10:30 itibarıyla %0,22 düşüşle ons başına 2.016,12 dolar oldu.

Gram altın, ons altın ve dolar/TL’deki yükselişin etkisiyle 1257 seviyesine çıkarak rekor tazeledikten sonra günlük bazda %0,11 düşüşle 1248,96 lira oldu.

Comex altın vadeli işlemleri de %0,20 düşüşle 2.031,50 dolara geriledi.

Kedia Commodities Emtia Direktörü Ajay Kedia, altın fiyatlarındaki son yükselişin ardından yaşanan gerilemeyle ilgili, "Keskin bir ralli yaşanmıştı, bu rallinin ardından bu teknik düzeltme gerekliydi." dedi.

Kedia, bu hafta açıklanan ekonomik verilerin altın fiyatlarını destekleyen ana unsurlar olduğunu da belirtirken, ABD’de Kutsal Cuma tatili öncesinde bir miktar kâr realizasyonunun normal karşılanması gerektiğini belirtti.

Bazı OPEC+ üye ülkelerinin aldığı sürpriz petrol üretim kesintisi ve hafta boyunca zayıf ABD ekonomik verilerinin ekonomik yavaşlama korkularını artırması ile ise ons altın 2.000 doların üzerine çıkmıştı. Böylelikle ons altın fiyatındaki haftalık kazanç, şimdiye kadar yaklaşık %1,87 oldu.

Son olarak çarşamba günü açıklanan veriler ise ABD’de hizmet sektörünün mart ayında beklenenden daha fazla yavaşladığını gösterdi.

Dün açıklanan diğer bir veri ise ABD özel sektör istihdamının beklentilerin oldukça altında kaldığına işaret etti.

Bu veriler ise haftanın ilk günlerinde açıklanan ve ekonominin soğuduğuna işaret eden zayıf verileri destekleyici bir tablo ortaya koydu.

Bu gelişmelerin ardından CME'nin FedWatch aracına göre piyasalar, Fed'in mayıs ayında faiz oranlarını sabit tutma ihtimalini %53,60 olarak fiyatlamaya başladı.

Yatırımcılar da zayıf ABD verilerinin ardından Fed’in faiz artışlarında nasıl bir yol izleyeceğine dair fikir sahibi olmak için cuma günü açıklanacak mart ayı tarım dışı istihdam raporuna odaklandı.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise Fed'in mayıs ayı politika toplantısında faiz artırımına gidip gitmeyeceğini bilmek için henüz çok erken olduğunu belirtti.

OANDA analisti Edward Moya ise konuyla ilgili paylaştığı bir notunda, "Altın ticaretinde volatilite artıyor ancak makro zemin hala güçlü bir şekilde altının lehine olmaya devam ediyor." dedi. Moya ayrıca ons altının önündeki en önemli direncin, 2.050 dolar seviyesinde olduğunu belirtti.

REKLAMI KAPAT X