Kriz dönemlerinin güvenli limanı ‘altın', aylık kazanç yolunda

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kriz dönemlerinin güvenli limanı ‘altın', aylık kazanç yolunda
Doviz.com
28.04.2023 11:34

Altın fiyatları, haftanın ve ayın son işlem gününde bir miktar değer kaybetmesine rağmen ekonomik güvensizliklerin yol açtığı resesyon endişeleriyle aylık kazanç sağlamaya hazırlanıyor.

Altın fiyatları, süregelen ekonomik endişeler ve zayıflayan doların yatırımcıları güvenli liman varlığına yönlendirmesiyle cuma günü ikinci aylık kazancını elde etmeye hazırlanıyor.

Buna göre, ons altın TSİ 11.30 itibarıyla 1.981,68 dolardan işlem görürken, gram altın 1239,69 lira seviyesinden fiyatlandı.

Kapalı Çarşı'da gram altın fiyatı ise 1356,42 liradan işlem gördü. 

Aylık bazda ise ons altındaki yükseliş yüzde 0,42 ile sınırlı kalırken, gram altında yüzde 2,18 oldu.

Ons altın ile genel olarak ters korelasyona sahip dolar endeksi ise aylık bazda düşüşe geçerek altını diğer para birimi sahipleri için daha cazip hale getirdi.

Ancak ACY Securities'in Başekonomisti Clifford Bennett, bir sonraki Fed toplantısına yaklaşılırken, 2.000 doların üzerine çıkma ve yeni bir döneme girme savaşı veren altın alıcılarının ise temkinli davranmaya devam edebileceğini söyledi.

Piyasalar ise Federal Açık Piyasa Komitesi’nin 2-3 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek toplantıda 25 baz puanlık bir faiz artırımı ihtimalini %88 olarak fiyatladı.

Güvenli liman perspektifinden bakıldığında altının son zamanlarda yükselişte olduğunu belirten Bennett ayrıca ABD büyüme verisinin keskin bir şekilde yavaşladığını ve bu yavaşlamanın küresel ekonomiler için ileriye dönük zorlukların devam edebileceğine işaret ettiğini söyledi.

Buna göre son olarak açıklanan ABD büyüme verisi, ilk çeyrekte yüzde 1,1 ile beklenenden daha fazla yavaşlama yaşandığını göstermişti.

Yatırımcılar ise bu gelişmelerin ardından bugün TSİ 15.30'da açıklanacak mart ayı çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) verisini beklemeye başladı.

Tıklayın: "Merkez Bankası, 1,5 yılda Türkiye'de üretilen altının neredeyse tamamını satın aldı"

REKLAMI KAPAT X