Ons altın 2 ayın en düşük seviyesini gördü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ons altın 2 ayın en düşük seviyesini gördü
Doviz.com
25.05.2023 15:50

ABD'nin beklentilerin üzerinde bir büyüme verisi açıklaması sonrasında ons altın 2 ayın en düşük seviyesine indi.

Buna göre, ons altın TSİ 15.45 itibarıyla 1.940,34 dolardan işlem görürken, gram altın ise %0,65 düşüşle 1.243,66 lira seviyesinden fiyatlandı.

Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı ise dolar/TL’de yaşanan yükselişe rağmen %2,97 değer kaybıyla 1.375,96 seviyelerinden işlem gördü.

Altın fiyatlarındaki bu gerilemede ABD'de açıklanan büyüme verisi etkili oldu.

Buna göre ABD'de GSYH, bu yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak %1,3 arttı.

Söz konusu dönemde büyüme verisinde yukarı yönlü revizyona gidilirken, piyasa beklentisi ekonominin ilk çeyrekte %1,1 büyümesi yönündeydi.

Veri ayrıca ilk çeyrekte çekirdek PCE'nin %4,9 olan beklentilere karşı %5,0 seviyesinde gerçekleştiğini gösterdi. Bu ise ABD ekonomisinin sıcak kalmaya devam ettiğine işaret etti.

Mayıs ayı Fed toplantı tutanaklarının faiz artışı konusunda hala masada artış ihtimalin olduğunu göstermesi ise altın fiyatlarındaki faiz baskısının bir miktar daha sürebileceğine işaret ederek, fiyatlardaki baskının sürmesine sebep oldu.

CME FedWatch aracına göre ise piyasalar gelecek ay faizlerin sabit tutulma ihtimalini %63,4, 25 baz puan artırılma ihtimalini ise %36,6 olarak fiyatlıyor.

Bağımsız analist Ross Norman ise altının borç tavanı konusunda çok endişeli görünmediğini belirterek, olaylara gerçekten dolar merceğinden bakıldığını bu sebeple satış baskısının ortadan kalkmadığını söylüyor.

Yurt içi piyasada son durum ne?

Yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini değiştirmeyerek beklentiler doğrultusunda yüzde 8,5 seviyesinde sabit tuttu.

Analistler de dolar endeksinin son iki ayın zirvesine çıktığı, dolar/TL’nin ise tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğü bir ortamda; 28 Mayıs tarihinde gerçekleşebilecek seçim sonuçlarına göre volatilitenin artabileceği uyarısında bulundu.

Bu gelişmelerin ortasında Haftalık Para Banka İstatistiklerine göre, TCMB’nin altın rezervleri de 44 milyar 312 milyon dolardan 42 milyar 765 milyon dolar seviyesine kadar geriledi.

REKLAMI KAPAT X