Ons altın 6 ayın zirvesine tırmandı: Altın fiyatlarını etkileyebilecek önemli gelişmeler

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ons altın 6 ayın zirvesine tırmandı: Altın fiyatlarını etkileyebilecek önemli gelişmeler
Doviz.com
27.11.2023 13:35

Ons altın, Fed'in faiz artırım döngüsünü tamamladığına dair beklentilerin desteğiyle pazartesi günü altı ayın zirvesine tırmandı. Peki, piyasalar altın fiyatlarının kısa vadeli seyri için hangi gelişmeleri takip edecek? İşte detaylar...

Ons altın, 16 Mayıs'tan bu yana ilk kez 2.018 dolar seviyesini test ettikten sonra saat 13.30 itibarıyla önceki kapanışa göre %0,54 artışla ons başına 2.013,18 dolar oldu. Ons altının 6 ayın zirvesine çıkmasından ve dolar/TL'deki yükselişten destek bulan gram altın ise yeni zirvesini 1.875 liraya taşıdı.

İLGİLİ ANALİZ Ons altında takip edilecek kritik seviye Geçtiğimiz hafta altın yatırımcılarının yüzünün güldüğü bir hafta oldu. Peki, haftayı pozitif kapatmayı başaran ons altın için bu hafta hangi seviye takip edilecek?

Capital analisti olan Kyle Rodda ise şu anda altın fiyatlarını destekleyen temel unsurun son yumuşak veriler nedeniyle düşen dolar endeksi olduğunu söyledi.

Dolar endeksi (DXY) ise ekim ayının başında 107 seviyesini test ettikten sonra gerilemesini hızlandırmış ve 103,25 seviyelerine kadar gerilemişti. Dolar endeksindeki bu gerileme ise altını diğer para birimi sahipleri için daha cazip hale getirerek, fiyatlardaki yükselişe destek olmuştu.

ABD'de enflasyonun yavaşladığına dair işaretler veren son veriler de Fed'in parasal koşulları beklenenden daha erken gevşetmeye başlayabileceği beklentilerini artırmıştı.

Bu verilerin desteğiyle yatırımcılar, yaygın olarak Fed'in aralık ayında faiz oranlarını değiştirmemesini beklemeye başlamıştı. CME'nin FedWatch aracına göre aralık toplantısına ilişkin katılımcıların %96,8’i bu görüş üzerinde fikir birliğine vardı.

Kaynak: CME FedWatch

Ancak Capital analisti Rodda, bu hafta ABD'den hem büyüme hem de enflasyon cephesinde gelecek ekonomik rakamların altının 2.000 doların üzerinde kalıp kalmayacağı konusunda belirleyici olacağını söyledi.

Böylelikle piyasanın odağı şimdi çarşamba günü açıklanacak olan revize edilmiş ABD üçüncü çeyrek GSYH rakamlarına ve perşembe günü açıklanacak olan Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan ABD PCE fiyat endeksine çevrildi.

İLGİLİ ANALİZ Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme Geçtiğimiz hafta yurt içi gelişmeler ile yoğun geçen piyasaların gündeminde bu hafta ABD kişisel tüketim giderleri, Euro Bölgesi enflasyon verileri ve Türkiye’nin üçüncü çeyrek büyüme rakamları var.
REKLAMI KAPAT X