Ons altın beş ayın en yüksek seviyesine çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ons altın beş ayın en yüksek seviyesine çıktı
Doviz.com
14.12.2022 10:18

Ons altın, ABD'de tüketici fiyatlarının beklenenden daha az artmasının Fed'in faiz artırımlarını yavaşlatacağı yönündeki beklentileri güçlendirmesiyle, beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Gram altın, bugün saat 10:15 itibarıyla 1.085,52 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, ons başına 1.810,61 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,13 düşüşle ons başına 1.823,20 seviyesinden işlem görüyor.

ABD'den gelen son veriye göre, ABD'de tüketici fiyatları kasım ayında benzin ve ikinci el otomobil fiyatlarındaki düşüş nedeniyle beklentilerin altında artış gösterdi. Enflasyondaki bu artış yaklaşık bir yılın en küçük artışı oldu.

Piyasanın yeni odağı ise, Fed'in TSİ 22:00'da açıklayacağı faiz kararına çevrildi.

Altın geleneksel olarak enflasyona karşı bir koruma aracı olarak bilinirken, yükselen faiz oranları getirisi olmayan altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırarak altın fiyatları üzerinde satış baskısının kuvvetlenmesine yol açmıştı.

ABD Merkez Bankası’nın yılın son toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan artırması beklenirken, piyasaların asıl odağı ise faiz kararının ardından Fed Başkanı Powell’ın konuşmasında olacak.

Analistler, Powell’ın gelecek dönemlerde Fed’in izleyeceği yol haritasına ilişkin verebileceği ipuçlarının piyasalardaki volatiliteyi artırabileceğini söylüyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise, yüksek enflasyon ve borçlanma maliyetleri nedeniyle hane halkı ve işletmeler üzerinde "önemli bir baskı" olduğu konusunda uyarıda bulundu. Bu uyarıyı piyasalar, BoE'nin yarın gerçekleştireceği para politikası toplantısı için yavaşlama mesajı olarak algıladı.

Dünyanın en büyük altın yatırım fonu SPDR Gold Trust’ın varlıkları ise salı günü %0,3 artışla 912,72 tona yükseldi.

Diğer değerli metaller ise bir önceki gün sert yükselişler kaydettikten sonra yeni güne yatay başladı.

Paladyum %0,08 düşüşle 1.933,95 dolara inerken; spot gümüş %0,38 artışla 23,80 dolara, platin ise %0,08 artışla 1.038,04 dolara çıktı.

REKLAMI KAPAT X