Ons altın son 1,5 ayın en düşük seviyesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ons altın son 1,5 ayın en düşük seviyesinde
Doviz.com
15.08.2023 13:19

Altın fiyatları doların yüksek tahvil getirilerinden ve Çin'in ekonomik endişelerinden faydalanmasıyla son 1,5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Yatırımcılar ise altının kısa vadeli seyri üzerinde etkili olabilecek ABD perakende satış verilerini beklemeye başladı.

Buna göre, ons altın TSİ 13.00 itibarıyla %0,16 düşüşle 1.904,20 dolardan işlem görürken, gram altın ise %0,06 artışla 1.657,09 lira seviyesinden fiyatlandı.

Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı ise yatay bir seyir ile 1.711,58 seviyelerinden işlem gördü.

OANDA Asya Pasifik analisti Kelvin Wong, altındaki düşüşün aşırı satış durumuna ulaştığını ve bunun da bu noktada açığa satış riskinin artmasına yol açabileceğini söyledi.

Altını denizaşırı alıcılar için pahalı hale getiren dolar endeksi ise Çin ekonomisine ilişkin endişeler nedeniyle bir aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyelerine kadar çıktı.

ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi de bu gelişmenin etkisiyle Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak faiz getirisi olmayan külçe altın tutmanın fırsat maliyetini artırdı.

NAB Commodities Research'e göre ise altın fiyatları ABD doları ve Hazine tahvil getirilerinin yükselmesiyle düşerken, yatırımcılar da Çinli düzenleyicilerin artan finansal ve emlak riskini ele almak için atacağı potansiyel politika adımları değerlendiriyor.

İLGİLİ HABER Çin'deki krizin yeni adı "Country Garden" Çinli gayrimenkul geliştirme şirketi Country Garden'ın borç problemleri, yurt içi tahvillerinin işlemlerinin durdurulmasıyla derinleşirken, şirketin hisseleri %18,4 düşüşle tarihi dip seviyeye geriledi.

Öte yandan dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin sanayi üretimi ve perakende satış büyümesinin yavaşlaması ve tahminlerin altında kalması nedeniyle Çin Merkez Bankası salı günü beklenmedik bir şekilde temel politika faizini düşürdü.

İLGİLİ HABER Çin'den sürpriz faiz kararı Çin Merkez Bankası, ekonominin desteğe ihtiyacı olduğunu değerlendirerek, sürpriz bir faiz indirimi kararı aldı.

Dikkatler ise şimdi günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ABD perakende satış verilerine çevrildi.

Wong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, verilerin yukarı yönlü sürpriz yapması halinde, ABD ekonomisinin dirençli olduğuna dair daha fazla kanıt nedeniyle altın üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı oluşabileceğini ve bunun da Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmasına izin verebileceğini belirtti.

Dünyanın en büyük altın destekli borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust varlıkları ise bu gelişmelerin ışığında %0,4 düşüşle Ocak 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

İLGİLİ HABER İllerdeki altın miktarı belli oldu: İşte en fazla altına sahip kentler Tarih boyunca bir yatırım ve değer saklama aracı olarak görülen altına olan ilgi devam ederken, altın mevduatları da her geçen gün büyüyor. Peki Türkiye’de en fazla altın mevduatı hangi ilde bulunuyor? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X