Rekor kıran altında en fazla kazanç hangi piyasada?: Darphane Altın Sertifikası ve Kapalı Çarşı kıyaslaması

Okuma Süresi: 3 Dakika
Rekor kıran altında en fazla kazanç hangi piyasada?: Darphane Altın Sertifikası ve Kapalı Çarşı kıyaslaması
Doviz.com
20.10.2023 14:09

Orta Doğu'daki çatışmaların talebi artırmasıyla altın fiyatları tarihi seviyelere ulaştı. Peki, borsada işlem gören Darphane Altın Sertifikası mı yoksa Kapalı Çarşı’daki gram altın mı daha çok kazandırdı? İşte detaylar..

Cuma günü son üç ayın en yüksek seviyesine ulaşan ons altın, Orta Doğu'daki çatışmaların desteğiyle üst üste ikinci haftalık kazancını elde etmeye hazırlanıyor.

Kara harekâtı mesajı

Altın fiyatlarındaki bu yükselişte ise özellikle İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant tarafından perşembe günü yapılan açıklama etkili oldu. Buna göre Gazze sınırında toplanan askerlere yakında Filistin bölgesini içeriden göreceklerini söyleyen Gallant, kara harekâtının yaklaşmakta olabileceğinin mesajını verdi.

Piyasalar ise haftanın son işlem gününde gerginliklerin artabileceği endişesiyle güvenli liman alımlarını artırdı.

Altında üç farklı kur: En fazla kazandıran piyasa

Siyasi ve finansal belirsizlik dönemlerinde genellikle güvenli bir değer saklama aracı olarak kullanılan altın, bu gelişmelerin etkisiyle ise bu hafta genelinde ons bazında %2,66 kazanç elde etti.

Ons altındaki yükselişe dolar/TL’nin de eşlik etmesiyle gram altın ise tabela kurunda haftalık bazda %3,58 kazanç sağladı.

Yatırımcıların talebinin bir göstergesi olarak yurt içinde Kapalı Çarşı’da ise haftalık yükseliş %4,31 seviyesinde oldu.

Altın fiyatlarındaki yükselişin etkileri en fazla ise borsada işlem gören Darphane Altın Sertifikası’nda görüldü. Buna göre altın sertifikasında haftalık kazanç %6,53 seviyesinde gerçekleşti.

Sertifikanın kağıt üzerinde 0,01 grama eşit olduğu biliniyor ancak gerçekte hisse senetlerinde olduğu gibi arz talebe göre işlem görüyor. Bu da Darphane Altın Sertifikası’nın artan talebe karşı daha hassas olmasına yol açıyor. Böylelikle altın piyasasında haftalık en yüksek kazancın da borsada ALTINS1 koduyla işlem gören Darphane Altın Sertifikası’nda olduğu görülüyor.

İLGİLİ MAKALE Darphane Altın Sertifikası nedir? Fiziki altına dönüştürülebilir mi? Darphane Altın Sertifikası nedir? Fiziki altına dönüştürülebilir mi?

Altın yatırımcıları neleri takip etmeli?

Capital analisti Kyle Rodda, altındaki yükselişin Orta Doğu’daki gerilimlerin yayılabileceği endişeleriyle ilgili olduğunu belirterek, kara harekâtının başlamasının altındaki yükselişin devamında kritik öneme sahip olabileceğini söyledi.

Reuters teknik analisti Wang Tao ise altın fiyatlarını teknik olarak incelediğinde ons altının 1.972 dolar direncini kırması halinde ons başına 1.998-2.010 dolar aralığının yeni hedef bölgeler olabileceğini belirtti.

Fitch Solutions ise altın piyasasına yönelik yayımladığı son raporda, 2023 yılı için altın fiyatlarına karşı nötr olmaya devam ettikleri belirterek, yıl sonu hedeflerinin 1.950 dolar olduğunu aktardı.

Altın fiyatlarındaki yükseliş ivmesine karşı Fitch’in öngörüsünün arkasında ise yüksek faiz oranlarının altını baskılaması yattı.

Buna göre ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin iyi durumda olduğunu belirterek, ABD'de yüksek faiz ortamının kalıcı olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Fed Başkanı Jerome Powell ise dün New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, getirilerdeki artışın finansal koşulların daha da sıkılaşmasına yardımcı olduğunu ancak  Amerikan ekonomisinin gücü ve sıkı iş gücü piyasalarının mevcut durumunun Fed'in daha fazla faiz artırımı yapmasını gerektirebileceğini söylemişti.

İLGİLİ HABER Fed Başkanı Powell’dan ek faiz artışı mesajı ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell, güçlü ekonomiye ilişkin kanıtların ek faiz artışını gerektirebileceğini belirterek, Fed’in faiz politikasında ‘temkinli’ biçimde ilerlediğini söyledi.
REKLAMI KAPAT X