Seçim öncesinde göstergeler altın fiyatlarını destekliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Seçim öncesinde göstergeler altın fiyatlarını destekliyor
Doviz.com
26.05.2023 12:06

Altın fiyatları, küresel piyasalarda doların iki ayın en yüksek seviyesine çıkması sonrasında üçüncü haftalık kaybına hazırlanırken, haftanın son işlem gününde kayıplarının önemli bir kısmını telafi etti.

Piyasalar ABD borç tavanı müzakerelerinin ilerlemesini ve Fed'in bir sonraki politika hamlesini değerlendirirken, altın fiyatları üçüncü haftalık düşüşüne hazırlanıyordu.

ACY Securities Başekonomisti Clifford Bennett, konuyla ilgili açıklamasında, ABD'deki borç krizinin büyük ölçüde çözüleceğini ve bu durumun altın fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturabileceğini söyledi.

Ayrıca ABD’den gelen güçlü veriler de altın fiyatları üzerindeki satış baskısının yoğunlaşmasına sebep oldu.

Buna göre, dün açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvuru ve ilk çeyrek GSYİH rakamları piyasa beklentilerinden daha iyimser bir tablo ortaya koydu. Bu veriler ise Fed’in faiz artışlarında daha fazla alanının olabileceğinin düşünülmesine yol açtı.

Ancak son olarak uluslarası derecelendirme kuruluşu Fitch; Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ya da orijinal adının sıkça kullanılan kısaltmasıyla EMEA bölgesinde piyasa dirençliliğine karşı temerrüt riskinin arttığını ortaya koydu.

Artan temerrüt riski sonrasında ise altın fiyatları güvenli liman alımlarının desteğiyle haftanın son işlem gününde haftalık kayıplarını önemli ölçüde telafi etti.

Bennett ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Fed, borç tavanı krizi çözüme kavuşsa bile, arka planda devam eden bankacılık krizini göz önüne aldığında olması gerektiği gibi bir sonraki toplantıda gerçekten duraklayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Gundlach oranı resesyona işaret ediyor

Kaynak: Bloomberg

Bakırın alabildiği altın miktarını gösteren Gundlach oranı ise küresel durgunluk beklentilerini destekleyen önemli bir etken olarak dikkat çekti.

Buna göre, 2021'in başından bu yana en düşük seviyelerde bulunan Gundlach oranı, bakırın 3,6, ons altının 1960 dolar seviyelerinde seyretmesiyle 0,0018 seviyelerinden işlem gördü.

Oranın düşük seviyelerde olması finans piyasaları tarafından bir resesyonun yaklaşmakta olduğunun habercisi olarak görülüyor.

Gundlach oranı ayrıca yatırımcılar tarafından genellikle faizde düşüş beklentisi ile ilişkilendiriliyor ve bu nedenle yatırımcılar tarafından dönem dönem takip ediliyor.

Bu gelişmelerin ardından veri cephesinde yatırımcılar ise küresel piyasalarda TSİ 15.30’da açıklanacak olan ABD kişisel tüketim harcamaları (PCE) rakamlarını, yurt içi piyasasında ise pazar günü gerçekleşecek Türkiye genel seçimlerini bekliyor.

REKLAMI KAPAT X