Seçim sonrasında altın yatırımcısını ne bekliyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Seçim sonrasında altın yatırımcısını ne bekliyor?
Doviz.com
31.03.2024 15:26

Altın fiyatları, Fed'in faiz indireceğine yönelik beklentilerin artması ve güçlü güvenli liman talebinin etkisiyle rekor seviyeyi gördü. Peki, yerel seçimler sonrası yeni haftada altında nasıl bir seyir bekleniyor?

Altın piyasası yükseliş trendine kaldığı yerden devam ederken, hem mart ayını hem de yılın ilk çeyreğini rekor seviyede kapattı. 

Ons altın fiyatları aylık bazda yüzde 9, çeyreklik bazda ise yüzde 8’lik artış gösterdi.

Altında yükseliş sürecek mi?

Kanadalı yatırım bankası TD Securities'in emtia stratejisti olan Daniel Ghali, altının yüksek seviyelerde tutunma potansiyeline sahip olduğunu ve piyasaların daha derin bir Fed kesintisi beklemeye başlaması halinde daha da yükselebileceğini belirterek, "Yatırımcılar tatil öncesinde pozisyon kapatıyor ve ay sonuna doğru alım satım faaliyetlerini artırıyor." dedi.

Gainesville Coins analisti Everett Millman, fiyatların "küresel olarak hâlâ büyük jeopolitik gerilimlerin olması" nedeniyle de yükseldiğini ve bunun yatırımcıları nötr bir rezerv varlık olarak altına yönelmeye itebileceğini söyledi.

Barchart Kıdemli Piyasa Analisti Darin Newsom ise altın rallisinin yatırımcıların Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başladığında enflasyonu kontrol altına alamayacağından endişe ettiklerinin bir işareti olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Jeopolitik korkular hala devam ediyor ve Kasım ayındaki ABD seçimlerine yaklaştıkça artmaya devam edecek. Fed faizleri düşürmeye başlarsa, tahvil getirileri düşecek ve bu da altını daha cazip bir güvenli liman haline getirecektir."

"Altın fiyatlarına 'düzeltme' gelebilir"

Forexlive'in Baş Döviz Stratejisti Adam Button ise altını rekor seviyelere çıkaran şeyin ne olduğuna bakmaksızın, bunun rallinin yalnızca başlangıcı olmasını beklediğini söyledi.

Button, altının tarihi yükselişine rağmen, değerli metal sektörünün daha geniş pazarda göz ardı edilmeye devam ettiğini söyledi. Madencilik sektörünün düşük seviyelerde olmasına rağmen, altın fiyatlarına kıyasla hala önemli ölçüde değerinin altında olduğunu da sözlerine ekledi.

Button altın konusunda yükselişte olmasına rağmen, yatırımcıların altın alımı öncesinde bir geri çekilme beklemeleri gerektiğini de belirterek, 2.150 dolarda bazı alıcıların ilgisini çekebilecek bir başlangıç desteği olduğuna dikkati çekti.

Saxo Bank Emtia Stratejisi Başkanı Ole Hansen, altın piyasasının daha fazla yukarı yönlü potansiyele sahip olmasını beklediğini, altın fiyatlarını yükselten şeyin momentumdan daha fazlası olduğunu söyledi.

Altın için iki kritik veri açıklanacak

Öte yandan, yeni hafta altında beraberinde yeni riskleri de getirecek. Buna göre önümüzdeki hafta piyasaların odağı cuma günü açıklanacak mart ayı tarım dışı istihdam raporu ile ABD iş gücü piyasası verilerinde olacak.

İLGİLİ HABER Hazine'den altın ithalatına yönelik yeni karar Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası'na yetkilendirilmiş kuyum işletmelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasını teminen işlenmemiş altın ithalatı kotası tahsis etti.
REKLAMI KAPAT X