Türkiye, artan jeopolitik gerginliklerin gölgesinde, rezervler konusunda elini güçlendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Türkiye, küresel çapta altın birikimini en çok artıran 3. ülke oldu.
Pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı derken şimdi de dünya İsrail-Filistin ve İsrail-İran çatışmalarıyla büyük bir belirsizlik yaşanıyor. Pek çok ülke altın rezervlerinin büyük bir kısmını elinde tutarken ekonomik belirsizlikler altın rezervlerine olan talebi daha da artırıyor.
Küresel Merkez bankaları bu süreçte en çok altını güvenli liman varlığı olarak tercih ediyor. Altın rezervleri, bir ülkenin kredibilitesini ve genel ekonomik durumunu şekillendirmede önemli bir rol oynamaya devam ederken, Rusya ve Çin gibi ülkeler rezerv parası olarak görülen dolardan uzaklaşmaya çalışıyor.
Altın alımlarında Rusya, Çin ve Türkiye önde
Özellikle Rusya ve Çin Merkez Bankaları, rezervlerini dolardan uzaklaştırmaya çalışırken son dönemde tercihlerini değiştirmeyerek en cok altın satın alan merkez bankaları oldu.
Rusya'nın rezervleri 2013'te 1.035 ton iken 2023'te 2 bin 333 tona çıktı. Çin'in rezervleri ise 2023'te 1.054 tondan 2 bin 235'e çıktı.
2013-2023 yılları arasında rezerv miktarına bakıldığında Türkiye, Rusya ve Çin’den sonra en çok altın alan ülkeler sıralamasında üçüncü sıraya yükseldi.
Merkez bankalarının altın alımı sıralamasında üçüncü sırada yer alan Türkiye, 2013 yılında 116 ton olan rezervlerini 2023 yılında 540 tona çıkardı. 10 yıllık altın rezervi değişimi toplamda 424 ton oldu.
En yüksek altın rezervi ABD’de
Amerika Birleşik Devletleri, 8 bin 133 tonluk rezerviyle en yüksek genel altın rezervine sahip ülke olmaya devam ediyor. Ülkenin rezervlerinin yarısı Kentucky'deki Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tesisi olan Fort Knox olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri Külçe Deposu'nda saklanıyor. İkinci sırada 3 bin 351 tonla Almanya yer alırken, onu 2 bin 452 tonla İtalya takip ediyor.