Uzman isim değerlendirdi: Altın fiyatları neden hareketli seyrediyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Uzman isim değerlendirdi: Altın fiyatları neden hareketli seyrediyor?
Doviz.com
19.04.2023 15:42

Ons altın 5 işlem gününde 77 dolarlık oynaklık yaratırken, Ata Yatırım Hazine Müdürü Yalaz Özkanlı, altın fiyatlarındaki oynaklıkta etkili olan tüm gelişmeleri ve beklentilerini Şenay Zeren’e aktardı.

Ata Yatırım Hazine Müdürü Yalaz Özkanlı da altın fiyatlarındaki hareketliliği değerlendirdi.

Buna göre, altın fiyatları üzerinde verilerin belirleyici olacağını söyleyen Özkanlı, şunları kaydetti:

“Altının ons fiyatında 2000 dolar seviyesinin iyimser ve kötümser günler arasında bir pivot noktasına dönüştüğünü gözlemliyoruz. Fiyatların bu noktanın hangi tarafında gerçekleştiği ise, o gün doların küresel seyrine bağlı kalmayı sürdürüyor.

Geçtiğimiz hafta ABD enflasyon verilerinin ardından bazı Fed yetkilileri ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın faiz artışları konusunda daha çekimser beyanatlarını takip etmiştik. Bu görüşler sonrası değer kaybeden dolar paralelinde altın fiyatları da 2040 dolar seviyesine kadar yükselmişti.

Son günlerde ise, aksi görüşte olan Fed yetkililerinin de seslerinin duyulması hem dolarda değer kaybını, hem de altın fiyatlarındaki yükselişi frenlemiş görünüyor. Dün Atlanta Fed başkanı Bostic'in faiz artışlarına devam edilerek sıkı politikanın korunması görüşüne St. Louis Fed Başkanı Bullard'ın da faiz artışlarının sürmesi çağrısı eklenmiş oldu.

Altın fiyatlarının 1650 dolar seviyesinden 2000 dolar seviyesinin üstüne yükseldiği dönemde yüzde 1,68'den yüzde 1,14'e kadar gerileyen ABD reel getirilerinin bu son gelişmeler ile yeniden yüzde 1,30 seviyesine yükseldiğini görüyoruz. Buna paralel dolarda yaşanan değer kaybı kısmen geri alınmış olurken, altının ons fiyatı da yeniden 1980 dolar seviyesine geriledi. Bu seyirde altın fiyatları için Fed para politikasının nasıl şekilleneceğinin belirleyici olması beklenebilir.

Fed'in mayıs toplantısının ardından karar metni 3 Mayıs tarihinde yayınlanacak. Bu tarihe kadar açıklanacak PMI, fabrika siparişi, kişisel harcamalar gibi ABD verileri karara dair beklentileri ve dolayısı ile altın fiyatını etkileyebilecektir; güçlü gelen her veri faiz artışı ihtimalini arttırarak altın fiyatlarını baskılayabilir. Diğer yandan Fed yetkililerinden gelecek açıklamaların da son dönemde gördüğümüz üzere önemli kalacaktır.”

REKLAMI KAPAT X