Yapay zeka ChatGPT, resesyondan korunmada altının önemine vurgu yaptı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yapay zeka ChatGPT, resesyondan korunmada altının önemine vurgu yaptı
Doviz.com
16.04.2023 14:08

Yapay zeka ChatGPT, yatırımları durgunluktan maksimum düzeyde korumak için altın ve diğer değerli metallerden oluşan çeşitlendirilmiş bir portföy yapılmasının önemine dikkat çekti.

Geçtiğimiz ay ABD’de başlayan bankacılık krizi küresel piyasalarda volatiliteyi tekrar artırırken; bu iflasların ardından altın, güvenli liman alımlarının etkisiyle yükselişe geçti. Fed’in faiz artışlarının son bulacağı beklentisiyle altına olan ilgi de artarken, son zamanlarda bilinirliği artan yapay zeka ChatGPT de, resesyona karşı dayanaklı bir portföyde yüzde 20 oranında altın bulundurulabileceğini belirtti.

Durgunluğa dayanıklı

Gold IRA Guide tarafından hazırlanan yeni bir rapor ise ChatGPT'nin "durgunluğa dayanıklı" bir yatırım portföyü için ideal modelinde altın ve diğer değerli metallere büyük yer ayırdığını ortaya koydu. Bu rakamın Ray Dalio ve Peter Schiff gibi önde gelen değerli metal analistlerinin önerilerinin bile üzerinde olduğuna ise dikkat çekildi.

Ekonomim'den Evrim Küçük'ün haberine göre ChatGPT, gerçekten durgunluğa dayanıklı bir portföy oluşturmak için savunma amaçlı hisse senetleri, tahviller ve nakit karışımına yatırım yapılması tavsiyesi sunuyor.

Tahviller istikrar ve sabit bir gelir kaynağı sağlarken, temel tüketici ürünleri ve sağlık sektörü hisseleri gibi savunma amaçlı hisse senetlerinin ise bir durgunluk sırasında diğer sektörlere göre daha iyi durumda olma eğiliminde olduğu vurgulanıyor.

Rapora göre ChatGPT ayrıca "Altın tarihsel olarak ekonomik gerileme dönemlerinde değerini korumuştur ve bu da onu portföylerini korumak isteyen yatırımcılar için cazip bir seçenek haline getirmektedir. Örneğin, 2007-2009 küresel durgunluk sırasında altının fiyatı yüzde 25'in üzerinde arttı. Altın da dahil olmak üzere çeşitli varlık sınıflarını içeren çeşitlendirilmiş bir portföy, piyasadaki gerilemelerin etkisini hafifletmeye ve yatırımcılar için istikrar sağlamaya yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.

İlgili haberde ayrıca ChatGPT’nin yatırımları durgunluktan maksimum düzeyde korumak için aşağıdaki stratejiyi önerdiği bildirildi:

Tahviller (%40): halka açık toplam tahvil endeksleri dahil olmak üzere sabit getirili devlet ve şirket tahvilleri ve Hazine bonoları.

Savunma hisseleri (%30): Sağlık, kamu hizmetleri ve temel tüketim malları gibi piyasa dalgalanmalarından daha az etkilenen sanayi hisse senetleri.

Altın ve diğer metaller (%20): Altın ETF'leri ve madencilik stokları dahil olmak üzere fiziksel ve "kağıt destekli" altın ve gümüş varlıkların bir karışımı

Nakit ve eş değerleri (%10): ABD Doları, para piyasası fonları ve mevduat sertifikaları

%22'lik kazanç sağladı

Ons altın ise mart başından bu yana 160 doların üzerinde kazanç sağlarken, son 6 aylık getirisi yüzde 22’ye ulaştı. Piyasalar ABD Doları ile ters yönde hareket eden ons altında halen yukarı yönlü geniş bir hareket alanı olduğunu düşünüyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısına ait yayımladığı tutanaklarda, geçen ay bir dizi Banka iflasının piyasaları alt üst etmesinin ardından yetkililerin bu yılki Faiz artırımlarına ilişkin beklentilerini azalttığı bilgisi yer aldı. ABD'de açıklanan mart ayı enflasyon verisinin beklentilerin altında kalması sonrasında ise ABD dolarının önde gelen para birimleri karşısında bir miktar gerilemesi de ons altına destek vermişti.

2.500 dolar senaryosu

Bank of America (BofA) ise ons altının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.078 dolara yükseleceğini ve bu seviyesinin aşılmasıyla ons başına 2.500 doların üzerine çıkarabilecek iki yıllık bir boğa koşusunu başlatacağını savunuyor.

Değerli metal kuruluşu MKS PAMP metal stratejisti Nicky Shiels ise katıldığı bir televizyon programında Fed'in faiz artışlarına son vermesi halinde altın fiyatlarında 2.500 doların hedeflenebileceğini belirtti. Ancak analist, Fed'in para politikasını sıkılaştırmaya devam etmesi halinde bu senaryonun riske girebileceğini söyledi.

REKLAMI KAPAT X