2008 krizini öngören Burry'den borsaya karşı kısa pozisyon

Okuma Süresi: 2 Dakika
2008 krizini öngören Burry'den borsaya karşı kısa pozisyon
Doviz.com
15.08.2023 10:06

The Big Short” adlı film ile ünlenen ve 2008 krizini öngören fon yöneticisi olarak bilinen Michael Burry’nin ikinci çeyreğin sonu itibarıyla S&P 500 ve Nasdaq 100 endeksine karşı short (kısa) pozisyonlar açtığı öğrenildi.

Burry’nin yatırım şirketi Scion Asset Management, pazartesi günü yayımlanan kayıtlara göre, geride bıraktığımız çeyrek boyunca Invesco QQQ Trust ETF’ine karşı 739 milyon dolar ve SDPR S&P 500 ETF’ine de karşı da 886 milyon dolar nominal değere sahip satım opsiyonları satın aldı.

***Satım opsiyonu, yatırımcıya hisseleri gelecekte sabit bir fiyattan satma hakkı veriyor ve bu opsiyonlar, ilgili hisse senedinin fiyatı düştüğünde kazanç sağlıyor.

Burry’nin pozisyon kayıtlarının ikinci çeyreğin sonuna ait olması ise şimdiye kadar bu pozisyonlardan çıkmış ya da daha fazlasını eklemiş olabileceğine dikkat edilmesini gerektiriyor. Söz konusu işlemlerin literatürde “hedge” olarak anılan ve riski azaltmak amacıyla yapılan işlemler olması da mümkün görülüyor.

Burry son olarak 1 yıl önce piyasayı shortladığını açıklamış, sonrasında ise ABD borsaları %30’a varan yükseliş kaydetmişti.

Bazı hisselerde pozisyon artırdı

Öte yandan kayıtlar, Burry’nin Çinli e-ticaret şirketi JD.com ve Alibaba’nın yanı sıra PacWest ve Western Alliance da dahil olmak üzere 15 şirketteki varlıklarını tasfiye ettiğini gösterdi. Ayrıca Burry’nin fonu, RealReal’deki pozisyonunu iki katına çıkarırken; iHeartMedia, HanesBrands ve Warner Bros Discovery’de de pozisyon artırdı.

Fon yöneticisi, 2008 krizini önceden tahmin ederek ipoteğe dayalı menkul kıymetleri short’lamış ve öngörüsüyle hem büyük servet hem de büyük şöhret kazanmıştı.

REKLAMI KAPAT X