3 yılın ardından GameStop efsanesi geri döndü

Okuma Süresi: 3 Dakika
3 yılın ardından GameStop efsanesi geri döndü
Doviz.com
14.05.2024 11:19

Finans piyasalarında bazı yatırımcılar temel analiz, bazı yatırımcılar ise teknik analiz prensiplerine bağlı kalırken, bu iki analiz yönteminin de açıklayamadığı hareketler yaşanabiliyor. Bu hareketlerden biri ise dün GameStop hisselerinde yaşandı.

Sosyal medyanın etkisiyle bireysel yatırımcıların ilgisini çeken ve bir anda yükselişe geçen hisse senetlerine 'meme hisse' deniliyor.

Video oyunu perakendecisi GameStop (GME) hisseleri de bu meme hisselerinden biri olarak kabul ediliyor. Buna göre 3 yıl önce 3 haftada yaşadığı yüzde 1746'lık yükseliş ve açığa satış yapan finans devlerini zarara uğratmasıyla gündeme gelen GameStop hisselerinde yine büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Bu hareketliliği açıklamaya ise ne temel analiz ne de teknik analiz prensiplerinin gücü yetmiyor.

Buna göre 2021 yılındaki rekor ralliyi tetikleyen ve internette “Roaring Kitty” olarak bilinen Keith Gill tarafından pazartesi günü X'te paylaşılan bir fotograf, yatırım dünyasını hareketlendirdi.

Bu kapsamda Gill, bir fotoğraf paylaşarak yaklaşık üç yıldır ilk kez sosyal medya platformuyla etkileşime geçti.

Kaynak: Roaring Kitty - X

2020 ve 2021 yılları arasında yatırımcıları GameStop'a yoğun bir şekilde yatırım yapmaya teşvik eden ve “meme hissesi” çılgınlığını da başlatan kilit isimlerden biri olan Gill tarafından paylaşılan görsel sonrasında GameStop hisselerinde ise sert bir yükseliş yaşandı.

Bu paylaşım sonrası harekete geçen yatırımcı grubunun da desteğiyle GameStop sadece 1 günde yüzde 74,4 değer kazandı.

S3 Partner verilerine göre ani fiyat artışı nedeniyle açığa satıcılar ise 1 milyar dolar kayıp yaşadı.

Bloomberg Intelligence ise pandemi döneminde biriktirilen tasarrufların önemli ölçüde harcanması sonrası yani 2021 yılındaki tasarruf oranlarının yaklaşık 8’de 1’ine sahip olunması nedeniyle bu ralliye katılabilecek yatırımcı sayısının düşük olabileceğini bu durumun bu ralliyi daha kısa süreli hale getirebileceğini aktardı.

Kaynak: Bloomberg Intelligence

Ne olmuştu?

2021 yılında Reddit ve Twitter'da (X) Roaring Kitty ismiyle bilinen Keith Gill küçük yatırımcıları organize ederek GameStop ve AMC Entertainment gibi Wall Street devlerinin kısa pozisyonu olan hisselerde alımlar yapmıştı.

Bunun sonucu olarak finans kuruluşları milyarlarca dolar zarar etmişti. Hatta Londra merkezli White Square Capital uğradığı zarar sonrası faaliyetlerini sonlandırma kararı almıştı.

Ocak 2021'de 3 haftada hisseler yüzde 1746 yükselerek 4,40 dolardan 81,25 dolara yükselirken, bu yükselişin ardından yine 3 hafta içerisinde 10,25 dolara kadar gerilemişti.

Yatırımcılar 'meme hisselerine' karşı dikkatli olmalı

Bone Fide Wealth Başkanı Douglas Boneparth ise CNBC’ye verdiği demeçte, GameStop gibi meme hisse senetleri söz konusu olduğunda, yatırımcıların kendilerini yatırım yapmaya neyin motive ettiğini düşünmelerinin önemli olduğunu ve bu hisselere yatırım yaparken dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Boneparth, herhangi bir hisse senedine yatırım yapmadan önce yatırımcıların bir şirketin temel iş modelini ve uzun vadede gelirini nasıl artırmayı planladığını araştırması gerektiğini de sözlerine ekledi.

İLGİLİ MAKALE Davranışsal finans nedir? Geleneksel finans teorileriyle arasındaki farklar nelerdir? Davranışsal finans nedir? Geleneksel finans teorileriyle arasındaki farklar nelerdir?
REKLAMI KAPAT X