ABD Borsaları Günü ve  Haftayı Kayıpla Tamamladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD Borsaları Günü ve  Haftayı Kayıpla Tamamladı
Doviz.com
09.04.2018 10:13

Cuma günü, ABD – Çin arasındaki ticaret savaşı geriliminin yeniden alevlenmesiyle tedirgin olan yatırımcıların yoğun satışları sonucu ABD borsalarında endeksler günü ortalama %2,28’lik büyük düşüşlerle  kapattı. 

 

ABD Başkanı  Donald Trump Perşembe günü piyasalar kapandıktan sonra ABD Ticaret Temsilcisinden ilave 100 milyar dolarlık Çin malına gümrük vergisi uygulanması ve buna uygun olan ürünleri değerlendirmesini istedi.   Çin Ticaret Bakanı‘da Trump’ın bu hamlesine aynen karşılık vereceklerini duyurudu ve Çin’in ticaret savaşı istemediğini ancak gerektiğinde savaşa girmekten çekinmeyeceğini belirtti.    ABD Ulusal Ekonomik Konsey Direktörü Larry Kudlow ise verdiği demeçte ABD’nin sadece “gümrük vergisi” uyguladığını, tarafların birkaç ay içinde müzakerelere başlayacağını  umduğunu  söyledi. 

 

Öte yandan Fed Başkanı Powell’ın Chicago Economic Club’da yaptığı konuşmada, ekonominin durumu ile ilgili pembe tablo çizmesi ve  faizlerin kademeli olarak artırılacağını belirtmesinin ardından  yeniden satışlar yoğunlaştı. 

 

Dow Jones,   günü %2.34 veya 572.46 puan kayıpla  23,932.76 puandan kapatırken, haftayı bir önceki haftanın kapanışın  %0,7 altında bitirdi. 

 

S&P 500 endeksi günü %2.19 veya 58.37 puan kayıpla 2,604.47 puanla tamamladı.  Endeksin haftalık kaybı %1,4 oldu.  

 

Haftanın son gününü bir önceki güne göre %2.28 veya 161.44 puan kayıpla 6,915.11 seviyesinde kapatan Nasdaq Bileşik endeksi  ise haftayı  %2.1 kayıpla kapattı.   

 

Ücret artışlarının düşük olduğu ve istihdam artışının ise beklenenin çok gerisinde kaldığını gösteren Mart ayı Tarım Dışı İstihdam raporu, kısmen hayal kırkılığı yaratsa da %4,1 işszilik oranıyla istihdam piyasasının oldukça sıkı olduğuna işaret etti.

 

Tarım dışı istihdam raporunun açıklanmasının ardından %0.42 gerileyerek 90.02’ye düşen ICE ABD  doları endeksi  haftalık bazda %0,15 yükseldi. 

 

Önümüzdeki hafta piyasaların gündemde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Salı günü yapacağı konuşma, Çarşamba günü yayımlanacak ABD Mart ayı enflasyon verileri ve  Fed’in Mart ayında yaptığı FOMC toplantı tutanakları var. 

REKLAMI KAPAT X