ABD’de bankacılık sektörünün ‘kriz sancıları’ sürüyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
ABD’de bankacılık sektörünün ‘kriz sancıları’ sürüyor
Doviz.com
13.03.2023 15:58

Silicon Valley Bank'ın çöküşünün ardından ABD finans sisteminin sağlığına ilişkin endişelerin artmasıyla First Republic Bank hisseleri, pazartesi günü piyasa öncesi işlemlerde değerinin yaklaşık üçte ikisini kaybetti.

San Francisco merkezli banka pazar günü bir açıklama yaparak, likidite durumuyla ilgili endişelenen yatırımcıları yatıştırmaya çalıştı. Buna göre bankanın JPMorgan aracılığıyla 70 milyar doların üzerinde likiditeye erişim sağlayacağı belirtildi.

ABD'de düzenleyici kurumlar ise SVB'nin iflasının ardından yardım programı kapsamında bir dizi önlem devreye almıştı. Buna göre, devlet güvencesi üst limitinin 250.000 dolar yerine tüm mevduat sahiplerini esasen koruyacak bir kurtarma paketine dönüştürüldü.

First Republic ise ABD'li düzenleyiciler tarafından açıklanan yeni bir yardım programı kapsamında alabileceği ek fonların bu 70 milyar dolara dahil olmadığını bu sebeple likidite konusunda endişe duyulmaması gerektiğini belirtti.

Ancak son gelişmeler, bazı aracı kurumların ve analistlerin hisse senetlerinin pozisyonlarını düşürmelerini engelleyemedi.

Buna göre Raymond James, SVB'nin çöküşü derinleştikçe, mevduat riskinin artabileceğini gerekçe göstererek, First Republic'in tavsiye notunu güçlü alım önerisinden düşürerek piyasa ortalamasına göre getiri olarak belirledi.

REKLAMI KAPAT X