Asya – Pasifik Piyasaları Haftayı Artıda Bitirdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Asya – Pasifik Piyasaları Haftayı Artıda Bitirdi
Doviz.com
11.03.2018 20:21

ABD Başkanı Donald Trump’un Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un’un görüşme davetini sürpriz bir şekilde kabul etmesi ve Kim’in görüşmeler süresince nükleer denemelerini durdurmaya hazır olduğunu bildirmesi  bölgedeki  piyasalarda hissedilen jeopolitik gerilimi hafifletti.  Asya- Pasifik bölgesindeki gösterge endeksleri Cuma gününü ve haftayı artışla kapattı.   

Öte yandan Trump’ın ABD’nin çeliğe uygulamaya başlayacağı gümrük vergisi kararnamesini imzaladığı haberlerinin ardından Japonya ve Kore’de çelik üreticilerinin hisseleri  geriledi.   Ancak ABD’nin uygulayacağı gümrük tarifesinin korkulduğu kadar sıkı olmadığı, Meksika ve Kanada’yı muaf tutması ve Avustralya’ya ise müzakere şansı tanınması diğer ülkelerin de ikili görüşmelerle  şartları hafifletebileceği  algısını uyandırdı. 

Bölgedeki jeopolitik gerilimin en çok hissedildiği Güney Kore, Trump – Kim görüşmesinin gündeme gelmesinde önemli rol oynadı.   Güney Kore ulusal güvenlik danışmanı, Kim’in Trump’a gönderdiği görüşme davetini Beyaz Saray’’a giderek şahsen iletti. 

Güney Kore’de Kospi endeksi günü %1,1 yükselişle kapatırken Güney Kore wonu dolar karşısında %0,4 değer kazandı.  Endeks, haftayı bir önceki haftanın kapanışına göre %2,4 artışla tamamladı

Japonya’da Nikkei 225 endeksi günü %0,47, haftayı da %1,4 artışla  kapattı.  Japon yeni ABD doları ve diğer temel para birimleri karşısında  %0,4 gerilerken, Nikkei endeksi ise  gün içinde %2,4 prim yaptı ancak kapanışa yakın gelen yoğun  satışlarla geriledi. Japonya Merkez Bankası Para Politikası Komitesi toplantısının ardından faiz kararını Cuma günü açıkladı.   Bankanın açıklamasında parasal genişleme programında bir değişiklik yapılmadığı ifade edilirken, ileriye dönük politika değişikliğine dair herhangi bir ipucu verilmedi. 

Hong Kong’da, Hang Seng endeksi günü %1,11, haftayı da bir önceki haftanın kapanışına göre %1,35  yükselişle kapatırken, Çin’de Şanghay Bileşik endeksi günü %0,57, Şenzen Bileşik endeksi de %1,56 artışla kapattı.  Her iki endeks de haftayı sırasıyla %1,63 ve %3,45 yükselerek  kapattılar. 

Avustralya’da S&P ASX 200 endeksi ise günü %0,35 ve haftayı da %0,6 artışla kapattı.

 

REKLAMI KAPAT X