Asya – Pasifik bölgesinde hisse senetleri piyasaları son yılların en kötü haftasını geride bıraktı. Japonya, Hong Kong ve Çin’de endeksler Cuma günü %2’nin üzerinde değer kaybetti.
Bazı uzmanlar bu hafta global ölçekte yaşanan yoğun satış dalgasının, enflasyon artışı endişelerinin hızlandırdığı bir düzeltme hareketi olduğunu düşünürken, bazıları da piyasaların, istikrarlı olarak düşmeye devam edeceği ayı piyasasına girdiğine inanıyor.
Asya-Pasifik bölgesinde global satış dalgasından en kötü etkilenen Çin piyasaları oldu. Bir ara %6 gerileyen Şangay Kompozit endeksi SHCOMP, günü %4,05, haftayı ise %9,6 kayıpla kapattı. Endeks, haftalık bazda en 2 yılın en kötü performansını gösterdi. Hong Kong’da ise Heng Seng endeksi HSI, günü %3.1 ve haftayı %10 kayıpla kapattı. Endeks bu hafta, son 10 yılın en kötü performansının gösterdi.
Tayvan’da TWSE endeksi Cuma günü%1,49 geriledi, haftalık bazda ise son 7 yılın en kötü performansını göstererek %7 geriledi. Güney Kore’de ise KOSPI endeksi SEU ise, Cuma günü %1,82 gerilerken, haftalık bazda da %6,5 gerileyerek son 6 yılın en kötü performansını sergiledi.
Analistler, ABD piyasalarında devam eden yoğun satış dalgasından endişelenen diğer ülkelerdeki yatırımcıların, kar satışlarını artırdığını düşünüyorlar.
Japonya’da Nikkei 225 endeksi, NIK, günü %2,32 ve haftayı %8,1 kayıpla kapattı. Nikkei 225 endeksi de son 2 yılın en kötü haftalık performansını sergiledi. Riskten kaçış ortamında güvenli liman olarak görülen yenin değer kazanması da Japonya’daki hisse senetlerinin performanslarını olumsuz etkiledi.
Avustralya’da ise S&P/ASX 200 endeksi XJO, günü %0,90 veya 52,73 puan, haftayı ise %4,5 kayıpla kapattı.
Asya piyasalarının kapanışında 10 yıl vadeli ABD hazine tahvillerinin getirisi %2,854 seviyesinde seyretti.