Avrupa Borsaları Haftayı %4 ‘e Varan Kayıplarla  Kapattı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Avrupa Borsaları Haftayı %4 ‘e Varan Kayıplarla  Kapattı
Doviz.com
26.03.2018 09:55

ABD ile Çin arasında ticaret savaşları nedeniyle artan gerginlikten diğer global piyasalar gibi olumsuz etkilenen Avrupa borsaları haftanın büyük bir bölümünde eksi alanda seyrederken Cuma günü bölgedeki endekslerin çoğunluğu son bir yılın en düşük seviyesinde kapandı.  

 

Avrupa gösterge endeksi Stoxx Europe 600, Cuma günü %0,90 kayıpla son bir yılın en düşük seviyesi olan 365,82 puanla kapandı.   Endeks haftayı %3,2 kayıpla  bitirdi.

 

Almanya’da DAX 30 endeksi haftanın son gününü %1,77 kayıpla 11,886.31 seviyesinden, Fransa’da ise CAC 40 endeksi günü %1,4 kayıpla 5,095.22 puandan kapatırken, endeksler haftayı, bir önceki haftanın kapanışlarının sırasıyla   %4,1 ve %3,55 altında tamamladı.   İngiltere’de  FTSE 100 endeksi günü %0,44, haftayı ise %3,38 puan kayıpla  6,921.94 puandan kapattı.

 

Brüksel’de toplanan AB liderleri zirvesinde İngiltere’nin Brexit sürecinin Hafta başında onaylanması sürecin beklendiğinden daha kolay ilerleyeceğini gösterdi. 

 

Piyasaların beklediği gibi faizleri değiştirmeyen  ABD Merkez Bankası Fed’in, 2019 ve 2020’de faiz artışlarının hızlanacağını tahmin ettiğini açıklaması doların temel para birimleri karşısında hafif gerilemesine neden oldu.  Euro, dolar karşısında haftayı %0,51 artışla 1,2366 dolardan, İngiliz sterlini ise  haftayı %1,36 artışla   1.4151 dolardan kapattı. 

 

ABD Başkanı Trump’ın  Perşembe günü Çin mallarına %25 gümrük vergisi getiren kararnameyi imzalamasının ardından global hisse senetleri endeksleri, eksi alanda seyretmeye başladı.  Yatırımcılar, iki ülke arasındaki gerginliğin çok büyük bir ticaret savaşına dönüşmesi endişesi ile ellerindeki yüksek riskli varlıkları  satma yoluna gittiler.  Çin’in karşılık vereceğini açıklaması tansiyonu yükseltirken  Çin yönetiminin uzlaşmaya açık kapı bırakan tavrı dikkati çekti.  

 

Trump, aynı gün Avrupa Birliği ülkeleri de dahil bazı ülkelere   çelik ve alüminyuma getirilen gümrük vergilerinden 1 Mayıs tarihine  kadar muafiyet tanıyan  kararı da onayladı ancak bu Avrupa’lı çelik üreticilerinin hisselerinin %3,0 civarında düşmesini önleyemedi. 

 

Analistler, piyasalarda riskten kaçış temasının bir süre daha devam edeceği görüşünde birleşiyorlar.  Önümüzdeki hafta yatırımcılar,  Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de 2017 büyüme verileri,  ABD’de Şubat ayı Kişisel Tüketim Harcamaları verileri ve çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları enflasyon oranına odaklanacaklar.  

REKLAMI KAPAT X