Avrupa Borsaları Haftayı Artıda Kapattı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Avrupa Borsaları Haftayı Artıda Kapattı
Doviz.com
15.04.2018 20:14

Bir yanda ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşı gerginliği ve ABD’nin korumacı politikalarının yarattığı endişeler, diğer yanda ise ABD ile Rusya ve İran arasında, Suriye yönetiminin kimyasal silah kullanmasına karşılık ABD’nin Suriye’yi vurma kararı almasıyla başlayan gerginliğin  piyasaları oldukça tedirgin ettiği haftada  Avrupa Borsaları Cuma günü hafif yükselişle kapandı.

 

Bir önceki gün %0,7 artışla kapanan  gösterge endeksi, Stoxx 600,  Cuma günü bir önceki güne göre %0,1, haftalık bazda ise bir önceki haftanın kapanışına göre  %1,2  artış kaydederek,  379,20 puandan kapandı.  Endeks son üç haftayı da yükselişle  tamamladı.

 

Yatırımcıların, söz konusu endişelerle  uzun pozisyon almaktan kaçındığı haftanın son gününde, Almanya’da DAX 30 endeksi, günü %0.22 artışla 12.442,40 puandan, Fransa’da  CAC 40 %0,11 artışla    5.315,02 puandan,  İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise %0,1 artışla 7.264,56 puandan kapattı.

 

Cuma günü açıklanan ticaret dengesi verilerine göre Euro Bölgesinde, Şubat ayında bir önceki aya göre ticaret fazlası 20.2 milyar eurodan 21.0 milyar euroya yükselirken, ithalatın % 3,1, ihracatın ise %2.3 azalması, bölgede çeşitli nedenlerle ekonomik faaliyetlerin  yavaşladığına işaret ediyor.

 

Euro/dolar paritesi bir önceki güne göre hafif düşüşle  1.2327 dolardan  1.2320 dolara gerilerken,   sterlin /dolar  paritesi ise %0,08 artışla  1.4227 dolardan 1.4252 dolara yükseldi. 

 

Jeopolitik gerilimler yatırımcıların risk alma iştahını frenlerken, yatırımcılar ABD’nin kimyasal silah saldırısında bulunduğu iddia edilen Suriye yönetiminin kimyasal silah depolarını hedef alan füze saldırısını ne zaman yapacağına odaklandı.

 

ABD Savunma Bakanı Mattis’in, ABD ve müttefiklerin  Iran ve Rusya ile büyük bir gerginlik olmamasına dikkat etmeleri gerektiği yönündeki açıklaması ve Trump’ın saldırının hemen olmayabileceğine dair mesajları piyasalardaki endişleri sakinleştirdi.

 

Bazı analistler, ABD yönetiminin,   şartlarını kabul ettirmek için Çin yönetimini sıkıştırmaya devam edeceği ve Trump’ın, ABD’nin  Trans Pasifik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TPP) yeniden girmesini sağlamaya çalışmasının da bu yönde bir çaba olduğunu düşünüyor.

 

Önümüzdeki  hafta, ABD yönetiminin, gümrük vergisine tabii olacak ilave 100 milyar dolarlık Çin malına  ilişkin detayları açıklaması bekleniyor. 

REKLAMI KAPAT X