Avrupa Borsaları Haftayı Artıda Kapattı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Avrupa Borsaları Haftayı Artıda Kapattı
Doviz.com
07.05.2018 10:22

Cuma günü yükselişle kapanan Avrupa borsaları haftayı da artıda kapattı. ABD  ile  Çin ticaret heyetleri arasında Pekin’de yapılan ve 2 gün süren ikili ticaret görüşmeleri yatırımcıları umutlandırırken, ABD’nin Nisan ayı  tarım dışı istihdam verilerinin açıklanmasını ardından hızla değer kazanan dolarla birlikte Avrupa borsalarında hisseler de yükselişe geçti. 

 

Stoxx Europe 600, %0,63 artışla günü  387.03 seviyesinde kapatırken, haftayı  bir önceki haftaın kapanışına göre %0.60  artışla tamamladı. 

 

Haftanın son gününü Fransa’da CAC 40,  %0,26 artışla 5,516.05, Almanya’da DAX 30 %1,02 artışla 12,819.60 puan, ve İngiltere’de FTSE 100 %0,86 artışla 7.567,14 puan seviyesinde kapatırken, endeksler haftalık bazda sırasıyla, %0,06,  %1,9 ve %0,87 artış kaydetti.

 

Cuma günü 1,1916 dolara kadar gerileyen Euro / dolar paritesi ise Avrupa borsalarının kapanışında %0,21 kayıpla 1,1931 civarında seyretti.  Kapaışta euro dolar karşısında %1,6 değer kaybetti. 

 

ABD  ile  Çin ticaret heyetleri arasındaki  görüşmelerinin ardından Çİn heyetinin başkanı Başbakan yardımcısı Liu He ve ABD heyetinin başkanı Hazine Bakanı Mnuchin yayımladıkları ortak açıklamada görüşmelerin “samimi,  etkin ve yapıcı,” geçtiği ancak,   taraflar arasında “bazı konularda önemli görüş ayrılıkları bulunduğu,” ifadeleri yer aldı. 

 

ABD, iki ülke arasındaki   ticarette  Çin’in  lehine olan dış ticaret fazlasının azaltılması için bir dizi talebi görüşme öncesinde Çin’li yetkililere iletti.  Görüşmeler, net bir anlaşma sağlanamadan ve ve önemli bir ilerleme kaydedilemeden sona erdi.

 

ABD’nin Nisan ayı istihdam verilerinin açıklanmasının ardından Avrupa borsalarında hisseler yeniden yükselişe geçti.  ABD’de İşizlik oranının 18 yıl sonra %3,9 ‘a gerilemesi %4 olan beklentiyi aşarken, istihdam artışının beklentinin altın kalması dolar üzerinde kısmen olumsuz etki yaratsa da ICE ABD dolar endeksi %0,5 değer kazanırken, euro dolar karşısında gerilemeye devam etti.  Gerileyen euro   Avrupa’da hisseleri destekledi.  Hafta içinde açıklanan ekonomik veriler Eur Bölgesi ekonomisinde yılbaşından bu yana devam eden yavaşlamanın 2.çeyrekte’de etkili olacağına işaret ediyor.  Euro Bölgesinde perakende satışlar, Mart ayında %1,9 olan beklentiye karşılık %0,8 artış gösterirken,   Nisan ayı Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi  55.0’ten 54.7’ye aşağı yönde revize edildi.  Almanya’da ise Nisan ayı Satın Alma Müdürleri Bileşik endeksi  55,3’ten 54,6’ya gerileyerek son 19 yılın en düşük seviyesine düştü.

 

AB Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırılmalarına yönelik beklentiler zayıflarken,  sterlin ve euronun değer kaybetmesi bölgedeki hisseleri desteklemeye devam etti. 

REKLAMI KAPAT X