Avrupa Borsaları Ticaret Savaşları Endişesiyle Haftayı Kayıpla Tamamladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Avrupa Borsaları Ticaret Savaşları Endişesiyle Haftayı Kayıpla Tamamladı
Doviz.com
05.03.2018 09:34

Avrupa borsalarında endeksler Cuma gününü ve haftayı kayıpla kapattı.  ABD Başkanı Trump’ın ithal çelik ve alüminyuma gümrük vergisi uygulanacağını açıklamasının ardından  global piyasaları etkisine altına ticaret savaşları endişesi Avrupa borsalarında da kendisini hissettirdi.  Başta çelik üreticlerinin hisseleri olmak üzere endekslerde yer alan çoğu hisse senedi günü ve haftayı ekside kapattı.

 

Trump’ın açıklamalarına, Avrupa Komisyonu Başkanı  Jean-Claude Juncker’dan tepki geldi.   Juncker, “Adil olmayan kararlar karşısında sanayimiz zarar görürken ve binlerce Avrupalı  işinden  olurken hiç birşey yapmadan oturamayız,” dedi.  Juncker,  Avrupa Komisyonu’nun durumu dengelemek için bir kaç gün içinde Dünya Ticaret Örgütü’ne bir teklif götüreceğini belirtti.

 

Öte yandan, Avrupa’nın bu hafta politik gündemi oldukça yoğun geçiyor.  İngiltere Başbakanı Theresa May’in Cuma günü Brexit sonrası muhtemel İngiltere- AB ilişkilerini ve Brexit’in getireceği zorlukları  anlattığı konuşmasını piyasalar dikkatle izledi.  Bu arada Pazar günü İtalya’da  genel seçimler yapılırken, Almanya’da Sosyal Demokratların  koalisyon hükümetine katılıp katılmama kararı açıklanacak.  SPD’nin büyük koalisyona katılımı onaylaması bekleniyor.    İtalya’nın yüksek kamu borcu seçim sonuçlarını Euro Bölgesi  ekonomisi için daha da önemli hale getiriyor. 

 

Avrupa gösterge endeksi Stoxx Europe 600, Cuma günü %2,1 kayıpla 367.15 puandan kapanırken,   haftalık bazda da  %3.7 düşüş kaydetti.   Almanya’da DAX 30 endeksi, günü %2,3,  haftayı ise %4.6 kayıpla 11,913.71 seviyesinden kapattı.  Fransa’da CAC 40 endeksi,  günü %2,39 kayıpla  5,136.58 puanla bitirdi. Endeks, bir önceki haftanın kapanışına göre %3,40 geriledi.   İngiltere’de FTSE 100 endeksi de günü %1.5, haftayı ise %2,4  kayıpla 7,069.90 puandan, İtalya’da FTSE MIB endeksi günü %2,39 kayıpla  21,912.14 puandan kapattı. Endeks haftalık bazda %3,35 geriledi. 

 

Avrupa borsalarının kapanışında euro/dolar paritesi EUR/USD, %0.4320 artışla   1.2320 dolar  seviyesinden işlem gördü.  

 

Önümüzdeki hafta, yatırımcılar ABD’de gümrük vergileri ile ilgili gelişmeleri, Şubat ayı istihdam verilerini,  Euro Bölgesinde  ve Japonya’da Merkez Bankalarının para politikası toplantılarını izleyecekler.   

Etiketler: dolar euro
REKLAMI KAPAT X