Avrupa borsaları yatırımcıların risk iştahının artmasıyla yükselişini sürdürdü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Avrupa borsaları yatırımcıların risk iştahının artmasıyla yükselişini sürdürdü
Doviz.com
24.11.2022 16:06

Avrupa borsaları, Fed'in toplantı tutanaklarının yayımlanmasının ardından yatırımcıların risk iştahının artmasıyla perşembe günü yükselişini sürdürdü.

STOXX 600 endeksi %0,3 artışla 19 Ağustos'tan bu yana en güçlü seviyesine yükselirken, DAX, FTSE 100, CAC 40 ve IBEX 35 endeksleri sırasıyla %0,92%0,10, 0,49 ve %0,79 yükseldi.

Wall Street ise, çarşamba gününü kazançla kapatırken Şükran Günü tatili nedeniyle işlem hacimleri düşük kaldı.

BlackRock stratejisti Karim Chedid, Fed'in toplantı tutanaklarıyla ilgili konuşarak, "Daha küçük faiz artışları beklentilerle uyumluydu, ancak nihai oranın daha da yüksek olacağının altı çizildi." dedi.

Chedid ayrıca, "ECB için farklı olan, Avrupa için beklediğimiz durgunluğun daha uzun sürecek olması. Bu da ECB’nin Fed'den daha erken faiz indirimine başlamak zorunda kalacağı anlamına geliyor." dedi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise, faiz oranlarını 75 baz puan artırdığı ancak enflasyondaki tarihi artışla mücadelede "önemli" ilerleme kaydedildiğini söylediği ekim ayı toplantısının tutanaklarını ise bugün açıkladı.

Tutanaklarda konuyla ilgili, "Birkaç üye ECB'nin faizi 50 baz puan artırmasını tercih etti. Ancak, 75 baz puan faiz artırımı çok büyük çoğunluk tarafından desteklendi." ifadeleri kullanıldı.

Ifo tarafından yapılan ankette ise, Alman iş dünyasının ekonomiye güveninin kasım ayında beklenenden daha fazla arttığını ve önümüzdeki aylara yönelik kötümserliğin önemli ölçüde azaldığını gösterdi.

Bu iyimser havanın da etkisiyle STOXX 600 endeksi, 29 Eylül tarihindeki dip seviyelerinin ardından yaklaşık %15 yükselmiş oldu.

Faiz oranlarına duyarlı gayrimenkul sektörü ise, Alman devlet tahvili getirilerinin son altı haftanın en düşük seviyesine gerilemesiyle %2,7'lik artışla Avrupa'da en iyi performans gösteren sektör oldu.

REKLAMI KAPAT X