Avrupa borsaları yükselişini sürdürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Avrupa borsaları yükselişini sürdürüyor
Doviz.com
22.11.2022 15:53

Avrupa borsaları, resesyon ihtimalinin ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin artmasına rağmen yükselişini sürdürüyor.

Yatırımcılar, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'deki Covid-19 vakalarında yaşanan artışın küresel büyüme üzerinde yarattığı olası etkileri temkinli bir şekilde değerlendirirken, Avrupa borsaları da dün negatif kapanış görmüştü.

Yeni günde ise DAX, FTSE 100 ve IBEX 35 endeksleri sırasıyla %0,14, %0,60 ve %1,26 yükseldi.

Çin, neredeyse altı ay içinde ilk kez bir Covid-19 vakası sonucunda ölümle karşılaştı. Bunun devamında ise bir dizi şehirde yeni karantina önlemleri getirildi. Bu durum, ülkede hareketliliğin kısıtlanabileceği ve Avrupa şirketleri için önemli bir ihracat pazarı olan Çin'deki ekonomik faaliyetlerin yavaşlayabileceği beklentilerini de artırarak, hisse senetleri üzerinde baskıya yol açmıştı.

Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) rekor seviyelerdeki enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını agresif bir şekilde yükseltmesi de bölgedeki ekonomik genişleme üzerinde baskı yaratarak hisse senetlerinin fiyatının gerilemesine yol açmıştı.

Ancak OECD, yayımladığı 3. Çeyrek Küresel Görünüm Raporu’nda, Euro Bölgesi’ndeki genel görünüm hakkında iyimser kalarak beklentilerini yukarı yönlü revize etti.

Euro Bölgesi'ndeki şirketler böylelikle dünya genelinde artan resesyon ve enflasyon risklerinin yanı sıra Çin'de tekrar artışa geçen koronavirüs vakalarına rağmen, bölgesel gelişmelerle yükselişini sürdürdü.

Novo Nordisk hisseleri, Danimarkalı ilaç üreticisinin Danimarka'daki mevcut tesislerini genişletme planlarını açıklamasının ardından %0,21 yükseldi. 2024 yılında tamamlanması beklenen projenin yeni istihdam sağlamaya da destek olması bekleniyor.

Enel hisseleri, İtalyan enerji şirketinin net borcunu azaltmak ve altı ana ülkedeki varlığına odaklanmak için 21 milyar euro değerinde varlık satışı planlamasının ardından %2,1 yükseldi.

Londra piyasasında işlem gören AO World hisseleri ise, yılın ilk yarısında yaşadığı zarara rağmen kazançlarının mevcut dönemde yılın en yüksek seviyesine ulaştığının belirtilmesiyle %15'e yakın yükseldi.

REKLAMI KAPAT X