Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, tarihinde ilk kez 8.200 seviyesini aştı. Peki uzmanlar, enflasyon ve borsa arasındaki ilişkiye yönelik ne söyledi?
Yeni haftanın ilk gününe alıcılı bir seyir ile başlayan BIST 100 endeksi, haftanın ilk işlem gününde tarihi zirvesini 8.210 puana taşıdı.
BIST 100 endeksi saat 12.45 itibarıyla ise %1,83'lük yükselişle 8.203 puandan işlem görüyor.
Bankacılık endeksi yüzde 4'ü aşan artışla 7.802 puana kadar çıkarken, holding hisselerindeki yükseliş yüzde 1,5 oldu.
Günün en çok kazandıran endeksi yüzde 4,8'lik değerlenme ile madencilik hisselerinde gerçekleşti. Halka arz endeksindeki yükseliş ise an itibarıyla yüzde 3,3 seviyesine çıktı.
BIST 100 endeksindeki hisselerin 81'i haftaya yükselişle başlarken, Anadolu Grubu Holding (AGHOL) ile Borusan Yatırım ve Pazarlama'nın (BRYAT) hisseleri tavan oldu.
Enflasyon borsayı nasıl etkiler?
Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ ise bu hafta Nasıl Bir Ekonomi üzerinden yaptıkları Şans Sohbetleri programında enflasyonun borsa üzerindeki olası etkilerine değindi. Buna göre Ağaoğlu, Güldağ'ın sorularını şöyle yanıtladı:
"Güldağ: Enflasyon yükselmeye devam ederken ve de kurlar üzerinde baskı artarken borsa nasıl bir performans gösterir?
Ağaoğlu: Borsada daha önceki 3,20 dolar endeks tahminim devam ediyor oraya gelmedik. Kur tarafındaki olası hareketler nedeniyle nominal TL bazında çok daha yüksek endeksler görebiliriz.
Güldağ: Yüksek enflasyon da borsayı cazip kılmıyor mu?
Ağaoğlu: Enflasyon piyasaya yeni alıcı getirir, ister istemez bu şirketlerin gelirleri de yukarı çıkacağı için yeni fiyatlamaları konuşuyor olabiliriz. Ancak 3,2 dolar seviyesi hala da kritik bariyer.
Güldağ: Şu işi tam bir anlatsana neden kritik?
Ağaoğlu: TL bazında yüksek olabilir ama borsada şu anda olduğumuz yer 2,99 dolar. Bu yükseklik kurdaki artışlar reel anlamda değeri yansıtmadığı için bir tartışma var. Nominal TL bazında endeks yukarı çıkmaya devam ediyor olabilir ama benim için borsa rekor kırdı denince ben hep 5,1 doları geçti mi diyorum. O zaman rekor olur. Enflasyon borsa için iyi görünüyor ama gerçek bir iyilik değil. Reel anlamda getiri sağlamanın zor hale geldiği seviyelerdeyiz.
Piyasa profesyonelleri arkadaşlarımdan aldığım bilgiyi paylaşayım: Borsa fiyatlamalarla, birleşme ve satın alma fiyatlamaları arasındaki fark hayli açılmaya başlamış. Bu şu demek; satın almalar halen daha 8-9 yıllık getiriyle hesaplanırken, borsa 12-13 ile hesaplanıyor. Bu farkın açılması şunu getirir; borsadaki fi yatların sürdürülmesi çok mümkün değil tersine gerçek ilgi gören satın almalar, 8 diyelim, borsa da 12 de yıllık kazancına denk fiyatlamalarla alınıp satıldığını var sayalım. Buradaki 8 -12’ye çıkmıyor. Gerçekten parayı şirketi satın almak için ödeyenler, 12 yıllık getirisini ödemiyorlar. 8 yıllık getirisini ödüyorlar. Borsadaki benzer şirketler 12 ile işlem gördüğünde satılmaya aday bir şirket yukarı çıkmasını istese bile yukarı çıkmıyor. Ne yapıyor o zaman. Halka arz ediyor. Arz ettiğinde 12 çarpanla pahalı satıyor. İrrasyonel fiyatlamalar doğru gidiyor. Borsa adına risk ifade ediyor."