"Borsa İstanbul'da balon riski oluşuyor"

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doviz.com
01.03.2023 16:06

Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler, borsanın alınan tedbirlerin etkisiyle yükselişe geçmesi sonrasında bir dengesizlik ve balon oluşabileceğini belirterek, "Bu ilerde daha sert bir düzeltme görünmesi potansiyelini artırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Serkan Gönençler, Ekonomim'den Burcu Göksüzoğlu'na değerlendirmelerde bulundu. Buna göre Gönençler, borsanın Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından BES fonları gibi çeşitli önlemlerle açılması ve bu hafta ise Türkiye Varlık Fonu'nun yatırım fonları aracılığıyla borsadan 1 milyar dolarlık alım yapacağının haberleştirilmesiyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Bu önlemleri, normal şartlarda serbest piyasa mekanizması içinde doğru olarak yorumlamazdım ama o mevcut koşullarda doğru olduğunu söyleyebiliriz. Mevcut koşullar derken hem deprem koşullarını kast ediyorum hem de bu enflasyona göre düşük faiz ortamını. Bu ortamda DİBS’lerin oranının azaltılıp hisse senedi fonunun artırılması doğru bir karar olarak görülebilir. Emeklilik şirketleri alımları bitirdikten sonra borsada tıkanma emareleri gördük. 50 günlük ortalama olan 5200’ü geçen hafta aşmakta zorlandığını gördük"

"Serbest piyasa işleyişine bir müdahale"

Gönençler, döviz kurları ve bankalardan sonra borsaya da müdahale edildiği yönündeki eleştirilerle ilgili "Kısmen katılıyorum. Serbest piyasa işleyişine bir müdahale. Piyasanın kendi dinamikleriyle yoluna bulması gerekir. Ona bir müdahale. Hem borsaya hem diğer enstrümanlara çok müdahale etmemek gerekir ama belli ki seçim öncesinde borsanın düşmesi çok tercih edilmiyor. Çünkü ciddi bir yatırımcı kitlesi geldi" diye konuştu.

Borsadaki bu durumun ne kadar sağlıklı olduğu yönündeki soruya ise Gönençler, şöyle yanıt verdi:

"Fiyat kazanç oranı üzerinden giderseniz; kar nominal olarak büyüyorsa aynı çarpanla çarptığınızda borsa endeksi de bir yükselişe işaret ediyor olması lazım. Şimdi karlar geçen seneki kadar büyümeyecekse borsa böyle alımların destekleriyle büyüyorsa bir dengesizlik, bir balon oluşuyor. Bu da ilerde daha sert bir düzeltme görünmesi potansiyelini artırıyor. Çünkü sürekli böyle trade desteğiyle gitmeyecektir. Bu alımları satış fırsatı kullanmak isteyenlerin etkisiyle yükseliş oldukça satışlar da gelecektir. Bu bir yandan dengeleyecektir ama fiyatlarda temel desteklemiyorsa balon oluşma riskini de artırıyor."

Gönençler, seçim öncesi borsada yeni bir ralli beklemediğini sözlerine ekledi.

REKLAMI KAPAT X