Borsa İstanbul’da bankacılık rallisi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Borsa İstanbul’da bankacılık rallisi
Doviz.com
26.06.2023 17:40

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, banka hisseleri öncülüğünde rekor seviyesini tazeledi.

Borsa İstanbul bayram dolayısıyla kısa sürecek haftanın başında gün içi yeni bir rekor kırıldı.

BIST 100 endeksinin yükselişinde ise banka hisselerinin katkısı öne çıktı. Buna göre bankacılık endeksinde günlük yükseliş yüzde 3'ü aştı.

Bankacılık endeksinin yükselişinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bankacılığa yönelik düzenleyici çerçeveye ilişkin attığı ilk sadeleşme adımının etkisi görüldü.

Buna göre TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın, bankaların sadeleştirme taleplerini kendilerine ilettiklerini belirtmesinin ardından bu yönde ilk adım hafta sonunda atılmıştı.

Geçen hafta 650 baz puan faiz artırarak parasal sıkılaştırma sürecini başlatan TCMB, sadeleştirme adımlarına da bankaların menkul kıymet tesis oranı yüzde 10’dan yüzde 5’e indirerek start verdi.

Buna göre TL mevduat oranının toplam mevduat içindeki payı yüzde 57’nin altında kalan bankaların menkul kıymet tesis oranına ilave 7 puan eklenecek. Oranın artırımlı uygulanmasında önceki seviye yüzde 60 olarak belirlenmişti.

Resmi Gazete tebliğinin yayımlanmasının hemen ardından Merkez Bankası tarafından yapılan yazılı açıklamada, menkul kıymet tesisi uygulamasının piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek doğrultuda sadeleştirildiği belirtildi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası normalleşme yolunda ilk adımını attı TCMB, bankaları Liralaşma’ya teşvik etmek için uyguladığı menkul kıymet tesis düzenlemesini gevşetti. Buna göre, bankaların bilançolarındaki TL ağırlığı yükümlülüğü yüzde 60'dan yüzde 57'ye; yükümlülüğünü yerine getiremeyen bankalar için menkul kıymet tesisi oranı da yüzde 10'dan yüzde 5'e indirildi. TCMB, sadeleşme sürecinin ise 'kademeli' olarak devam edeceğini bildirdi.

Ancak endekse dolar cinsinden bakıldığında, dolar/TL’deki sert yükselişin ardından 7 ayın en düşük seviyelerindeki seyrin sürdüğü görülüyor.

REKLAMI KAPAT X