Borsa İstanbul'da devre kesici uygulandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsa İstanbul'da devre kesici uygulandı
Doviz.com
05.01.2023 16:57

Borsa İstanbul'da gün içinde kayıpların %5'i aşması sonrasında pay piyasasındaki tüm işlemlerin geçici olarak durdurulduğu duyuruldu.

Borsa İstanbul'un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesine ilişkin yaptığı açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı.

Açıklamada, saat 16:31,12 itibarıyla endekse bağlı devre kesicinin tetiklendiği ve Pay Piyasası'ndaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'ndaki (VİOP) pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarı'nda işlemlerin geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul sertifikalarında saat 16:51,12'de tek fiyat emir toplama, 16:56,12'de eşleştirme yapılacağı ve 17:01,12'den itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edileceği aktarılan duyuruda, varant, sertifika, BYF, yeni pay alma hakkı kuponu sıralarında işlemlere 17:01,12'den itibaren kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edileceği bildirildi.

Açıklamada, VİOP'taki Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmeler ile BAP Pay Senedi Repo Pazarı'ndaki işlemlerin de saat 17:01,12'de yeniden başlayacağı kaydedilerek, açığa satış yapılabilen işlem sıralarında açığa satış işlemlerinde seans sonuna kadar yukarı adım kuralının uygulanacağı ifade edildi.

Borsalarda işlem yapan yatırımcıların belirlenen sınırları aşan fiyat dalgalanmalarından negatif etkilenmemesi için ani fiyat dalgalanmalarından korumak amacıyla devre kesici uygulanıyor.

Borsa İstanbul'da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi, anlık olarak endekste yüzde 5 ve yüzde 7'lik değer kayıplarının oluşması ile tetiklenerek yatırımcıların panik işlemleriyle zarar görmesini en aza indirmek için kullanılıyor.​​​

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi devre kesici uygulamasının ardından %5,01 düşüşle 5.246,66 puandan işlem görmeye devam edecek.

İkinci kez devre kesici çalıştı

Saat 17:01'de işlemlerin yeniden başlamasıyla BIST 100'de değer kaybı yüzde 7'yi aştı. Endeks 5.135 puana kadar geriledi. Borsa İstanbul, saat 17:09,16 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sisteminin devreye girdiğini duyurdu. Açıklamada "Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı'nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur" denildi.

Etiketler: devre kesici BIST 100
REKLAMI KAPAT X