Borsa İstanbul'dan fiyat adımı düzenlemesi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsa İstanbul'dan fiyat adımı düzenlemesi
Doviz.com
03.11.2023 16:36

Borsa İstanbul, fiyat adımlarında değişikliğe hazırlanıyor. İlgili değişikliklerin 6 Kasım 2023’ten itibaren geçerli olması bekleniyor. Peki, yeni düzenleme ne anlama geliyor? İşte detaylar...

Matriks Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Cem Tutar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, hafta sonunda Borsa İstanbul'da fiyat adımları ile ilgili değişiklikler olacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Değişiklikten fiyatı 250 TL ve üstü olan pay senetleri, gayrimenkul sertifikaları, sahipliğe dayalı kira sertifikaları ile fiyatı 500 TL üstü olan borsa yatırım fonları, gayrimenkul yatırım fonları ve girişim sermayesi yatırım fonları etkilenecektir.

Pay piyasası yeni fiyat adımları 6 Kasım 2023 Pazartesi'den itibaren geçerli olacaktır.

Bu akşam seans kapandıktan sonra girilen emirlerin yeni fiyat adımları ile uyumlu olması gerekmektedir.

Herhangi bir olumsuz durum yaşanmaması için bu akşam seans kapandıktan sonra veya hafta sonu  girilen emirlerin pazartesi sabahı kontrol edilmesi önerilmektedir."

Buna göre paylar,  yeni  pay  alma  hakları,  gayrimenkul  sertifikaları,  sahipliğe  dayalı  kira  sertifikaları,  borsa yatırım fonları, gayrimenkul yatırım fonları ve girişim sermayesi yatırım fonları işlem sıralarında geçerli olan fiyat adımı uygulaması aşağıdaki tablolarda yer aldığı şekilde yeniden düzenlendi: 

Kaynak: Matriks Trader

Matriks Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Cem Tutar ayrıca düzenlemenin ne anlama geldiğini de şu sözlerle yanıtladı:

Fiyat adımını en en basit hali ile alış-satış fiyatı arasındaki fark olarak görebilirsiniz.  

Bu değişiklikten fiyatı 250 TL ve üstü olan pay senetleri, gayrimenkul sertifikaları, sahipliğe dayalı kira sertifikaları ile fiyatı 500 TL üstü olan borsa yatırım fonları, gayrimenkul yatırım fonları ve girişim sermayesi yatırım fonları etkilenecektir.

Pay piyasası yeni fiyat adımları 6 Kasım 2023 Pazartesi'den itibaren geçerli olacaktır.

Örneğin senedin fiyatı 20 lira ile 49.99 arasında ise fiyat adımı değişmedi yine 2 kuruş, bu durumda pazartesi günü bu senette alış satış farkı neden 10 kuruş hani 2 olacaktı diye mesajlar gelecek sanırım.

Hatırlatmakta fayda var kademeler arası boşluklar oluşabilir o ayrı bir konudur ama o boşluk fiyat adımın katları şeklinde olur. Alış ve satış kademeleri ve takip eden bekleyen kademler arasında minimum boşluk fiyat adımı kadardır diyelim.

Fiyat adımı küçülürse teorik olarak kademeler arası hareketlilik artar büyürse azalır. Elbette fiyat adımı/fiyat oranına bakarak.”

REKLAMI KAPAT X