Borsa zirvesinden uzaklaşıyor: Piyasalar Merkez Bankası’nın faiz kararını bekliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsa zirvesinden uzaklaşıyor: Piyasalar Merkez Bankası’nın faiz kararını bekliyor
Doviz.com
13.06.2023 11:29

Borsa İstanbul seçimlerden sonra başlattığı pozitif ivmenin ardından tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Zirvenin ardından dün yaşanan geri çekilme ise yatırımcıların Merkez Bankası'nın faiz kararını beklemeye başlamasıyla bugün hızlandı.

Dün 5 bin 730,19 puan ile tüm zamanların rekorunu kıran Borsa İstanbul, zirvede tutunamayarak günü yüzde 0,67 düşüşle kapatmıştı.

Yeni güne de zirvesinden uzaklaşarak başlayan BIST 100 endeksi, saat 11.28 itibarıyla yüzde 2,30 düşüşle 5 bin 460 puandan işlem gördü.

Analistler ise borsada yeni rekorların kırılabileceğini ancak piyasaların odağının 22 Haziran’daki Merkez Bankası toplantısına çevrilmiş durumda olduğunu belirtti.

Uzmanlar ayrıca yabancı yatırımcının mayıs ayında hisse satışına devam ettiğine atıfta bulunarak, borsada yükselişin devamı için yabancı yatırımcının dönmesi gerektiğinin altını çizdi.

Buna göre yabancılar mayıs ayında 573,9 milyon dolarlık hisse satışı yapmıştı.

İLGİLİ HABER Mayısta yabancılar borsada 573,9 milyon dolarlık satım yaptı Mayıs ayında Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcıların net satım tutarı 573,9 milyon dolar oldu.

Yabancı yatırımcılar ise Türk hisselerine yatırım yapmak için yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımları bekliyor.

Buna göre birçok finans kuruluşu, para politikasında ortodoks ekonomi politikalarına dönüşün bir sonucu olarak önemli ölçüde faiz artışı bekliyor.

İLGİLİ HABER Yabancı kurumların TCMB’ye yönelik faiz tahminleri Ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerin ardından yabancı kurumlar üst üste yayımladıkları raporlarda TCMB'nin 22 Haziran’daki PPK toplantısına yönelik faiz artışı öngörülerini ortaya koydu. İşte kurumların son beklentileri..

“Borsa yıl sonu 8 bin 500 puanı görebilir”

Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre ise Yatırım Finansman Yönetmen Yardımcısı Onur Kamil Alkan, Borsa istanbul'un dolar bazında gidecek çok yolu olduğunu ifade etti.

Buna göre Alkan konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Yılbaşında görülen tarihi zirve 5 bin 704 seviyesi 305 dolara tekabül ediyordu. Yeniden bu seviyelerin test edilmesi için mevcut kurla borsanın 7 bin 200 seviyesine yükselmesi gerekiyor.

Ancak BIST 100’ün dolar bazlı bu seviyelere ulaşabilmesi için, yabancı yatırımcının yeniden Borsa İstanbul’da pozisyon alması gerektiği göz ardı edilmemeli. Bu da, rasyonel ekonomi politikaları, makul kur seviyesi ve faiz oranı yönetimiyle mümkün olabilir.

Bu koşulların büyük ölçüde gerçekleşmesi halinde, yıl sonu BIST100 endeksi 8 bin-8 bin 500 bandını hedefleyebilir”

Etiketler: borsa BIST 100 TCMB faiz
REKLAMI KAPAT X