Borsada açığa satış yasağının hafifletilmesi gündemde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsada açığa satış yasağının hafifletilmesi gündemde
Doviz.com
25.10.2024 14:25

Bloomberg kaynakları, uzmanların açığa satış yasağına ilişkin düzenleme beklediği bir dönemde yetkililerin de yasağı hafifletmeye yönelik görüşmeler gerçekleştirdiğini öne sürdü.

Borsa İstanbul’da açığa satış yasağı, 6 Şubat depremlerinin ardından getirilmişti.

Bloomberg News tarafından aktarılan bilgiye göre ise Türk yetkililer borsaya daha fazla yurt dışı kaynak sağlamak umuduyla hisse senetlerinin açığa satışına getirilen yasağı hafifletmeyi tartıştı.

Ancak, Sermaye Piyasası Kurulu, yasağı kaldırmayı düşünüp düşünmediği konusunda henüz resmi bir açıklama yapmadı.

“Altyapı hazırlıklarının olduğunu gözlemledik”

Yatırım Finansman Direktörü Dr. Nuri Sevgen ise CNBC-e’de katıldığı yayında, açığa satış yasağına ilişkin görüşlerini paylaştı.

Buna göre 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra alınan açığa satış yasağı önlemleri nedeniyle yabancı yatırımcıların kotasyon girme konusunda zorlandıklarına dikkati çeken Sevgen, "Açığa satışın piyasanın dengelenmesi açısından bir faydası var.

25 Kasım'da devreye alınacak olan BISTTECH'in 3.11 sürümü var. Bu sürüm içerisinde de açığa satışın düzenlenmesiyle ilgili bazı maddeler gözümüze çarptı. Bu demek değildir ki 25 Kasım'da açığa satış kalkıyor. Sadece 25 Kasım'da bunu kolaylaştıracak altyapı hazırlıklarının olduğunu gözlemledik.

Bu da bu sene içinde veya en geç gelecek sene başında böyle bir yönde karar verilme olasılığını artırıyor.

Borsa İstanbul tarafından aldığımız geri bildirimlerde de açığa satış yasağının kaldırılması konusunda onların da bir beklentisi ve çalışmasının olduğu yönünde.

BISTTECH geçişi de üst üste geldiği için 25 Kasım'dan sonra böyle bir olasılık üzerinde duruyoruz. Ama elbette resmi bir açıklama yok" dedi.

Açığa satışın kuralları olması gerektiğini belirten Sevgen, en çok işlem hacmi yapan senetlerin BIST 30 içerisinde yer aldığı için likiditesi düşük hisselerde açığa satışın kaldırılması beklentileri olmadığını da sözlerine ekledi.

Açığa satış nedir?

Açığa satış, yatırımcının elinde olmayan bir hissede, düşüş öngörüsüyle satış yönlü pozisyon açması anlamına gelirken, gün sonunda ya da vade sonunda ödünç aldığı hisseyi yerine koymasını gerektiriyor. Düşeceği öngörülen ve bu öngörüyle kazanç sağlanmak istenen yatırım aracında yüksek fiyattan satış, düşük fiyattan alış fırsatı veren bir işlem stratejisi olarak kabul ediliyor.

REKLAMI KAPAT X