Borsada açığa satışlar için getirilen yeni düzenleme ne anlama geliyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsada açığa satışlar için getirilen yeni düzenleme ne anlama geliyor?
Doviz.com
03.02.2023 14:26

Borsa İstanbul 8 gündür aralıksız düşüşünü dün sona erdirirken, yaşanan sert fiyat hareketliliklerinin önüne geçebilmek için açığa satış işlemleri için yeni bir düzenleme devreye alındı. Peki, günlük kayıpların yüzde 3 veya üzerine taşınması durumunda uygulanacak olan bu yukarı adım kuralı ne anlama geliyor?

Borsa İstanbul, yaşanan sert fiyat hareketliliğinin önüne geçebilmek için yeni bir önlem getirdi. 

Volatilitenin yüksek olduğu dönemlerde uygulanan yukarı adım kuralını, Borsa dün aldığı kararla belli şartlarda kalıcı hale getirdi. Buna göre, Borsa İstanbul 100 endeksinde günlük kaybın yüzde 3 veya üzerinde olması halinde, açığa satış yapılabilen işlem sıralarında yukarı adım kuralı seans sonuna kadar otomatik olarak uygulanacak.

Yukarı adım kuralının getirildiği durumlarda, açığa satış işlemi, açığa satışa konu sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Açığa satış işlemi ise, borsada elinde olmayan hisse senedini sonradan yerine koymak şartıyla satmak ya da satışına karşı emir vermek olarak tanımlanabilir. Bu yöntemi yatırımcılar, hisse senedinin düşüşe geçeceğine inanandığında uyguluyor.

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Sinan Alican yukarı adım kuralını, “Borsa İstanbul tarafından BIST 100 endeksinde yüzde 3 ve üstünde düşüşler yaşanması halinde açığa satış yapılabilen hisselerde yukarı adım kuralı seans sonuna kadar otomatik olarak uygulanmasına karar verildi. Bu kural ile birlikte işleme konu pay senetlerinde açığa satış işleminin, hissenin en son gerçekleşen işlem fiyatından (aktif fiyattan) daha yüksek bir fiyat üzerinden olması kuralı olarak tanımlayabiliriz. Hissenin son gerçekleşen fiyatı bir önceki fiyattan daha yüksekse, açığa satış son gerçekleşen fiyat seviyesinden de yapılabilir. Yukarı adım kuralı açığa satış nedeniyle, hisse senetlerindeki düşüşleri azaltan bir tedbir olarak uygulanıyor. Karar ile birlikte açığa satış işlemlerinin piyasayı aşağı doğru baskılamasının önüne geçilmesi amaçlanıyor” şeklinde açıkladı.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ ise, "Dün Borsa İstanbul'dan bir açıklama geldi. Açıkçası bu ve bunun gibi yeni önlemlerin gelmesi çok sürpriz değil. Bunlar piyasadaki oynaklığın dinmesi için yapılan önlemler" dedi.

REKLAMI KAPAT X