Borsada yeni trend: Bedelsiz sermaye artırımı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsada yeni trend: Bedelsiz sermaye artırımı
Doviz.com
15.03.2023 16:01

Ülkede yaşanan yüksek enflasyon sonrasında borsaya kote şirketler üst üste sermaye artırım kararı almaya başladı.

Geçen yıl yaşanan yüksek enflasyon şartlarında erimiş olan sermayelerini ve dolayısıyla bilançolarını güçlendirmek isteyen birçok şirket sermaye artırımı kararı alıyor.

Son 1 ayda birçok halka açık şirket sermaye artırım kararını açıklarken, salı günü BIST 100 endeksinde ağırlığı en yüksek ikinci hisse olan Tüpraş’tan gelen yüzde 600 sermaye artırım kararı öne çıktı.

Aynı gün sermaye artırım kararı veren diğer şirketler ise Mavi Giyim, Angen Anatolia Tanı, Mia Teknoloji, Edata Teknoloji ve Tuğçelik oldu.

Mavi Giyim ve Angen Anatolia Tanı %100 oranında bedelsiz sermaye artırım kararı alırken, Mia Teknoloji %1200 ve Edata Teknoloji ise %200 bedelsiz sermaye artırım kararını açıkladı. Tuğçelik ise %500 bedelli sermaye artırım kararı aldığını KAP’a bildirdi.

Türk Traktör de 27 Şubat’ta sermayesini tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle yüzde 87,5 artırma kararı açıklamıştı. Ege Seramik ise 8 Mart tarihinde, SPK’ya yüzde 278 bedelsiz, yüzde 88 oranında ise bedelli sermaye artırımı başvurusu yaptı.

Koza Altın İşletmeleri A.Ş. de 1 ay önce yüzde 2000 bedelsiz sermaye artırımına gitmişti. Koza Altın İşletmeleri’nin bölündükten sonra 17 Şubat 2023 tarihi itibariyle düzeltilmiş pay fiyatı 25 TL’den işlem görmeye başlamıştı.

9 Mart tarihinde ise SPK, Katmerciler A.Ş.’nin bedelli sermaye artırımına onay vermiş, bedelsiz talebi reddedilmişti.

Bedelsiz sermaye artırımı nedir?

Bedelsiz sermaye artırımı, şirketlerin iç kaynaklarından sermayeye aktardıkları tutar karşılığında çıkardıkları payların bir bedel alınmaksızın ortaklara dağıtılmasıdır.

Bu işlem sonucunda çıkarılan paylar bedelsiz paydır. Bedelsiz sermaye artırımı dışarıdan fon girişine yol açmaz. Bedelsiz hisse senedi alma hakkı bir süre ile sınırlandırılamaz.

Bedelsiz sermaye artırımı şirketlere ek bir finansman kaynağı sağlamaz.

Bedelli sermaye artırımı nedir?

Bedelli sermaye artırımı, şirketlerin yeni fon kaynağı temin etmek amacıyla çıkardıkları "bedelli" paylarını, nominal değerinden veya daha yüksek bir fiyattan satmalarıdır.

Bedelli paylar, mevcut ortaklara satılabileceği gibi (rüçhan hakkı) diğer yatırımcılara da satılabilir.

Bedelli sermaye artırımına katılım belli bir süre ile sınırlıdır. Bedelli sermaye artırımı şirketlere ek bir finansman kaynağı sağlasa da bu yöntemle sermaye artırımı sonucunda mevcut hisse senedi sahiplerinin şirketteki payı azalacağı için hissedarların tepkisine neden olabilir.

Sermaye artırımıyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için "Sermaye artırımı nedir. Çeşitleri nelerdir" başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

REKLAMI KAPAT X