Borsadan kaçış mı başladı? 

Okuma Süresi: 3 Dakika
Borsadan kaçış mı başladı? 
Doviz.com
08.03.2023 14:25

Şubat ayında aylık bazda reel kaybı en yüksek olan Borsa İstanbul'da, kişi başına portföy değerini en fazla artıran yaş grubu 75 yaş ve üstü yatırımcılar olurken, kripto paraların düşüş trendinde olduğu dönemde borsaya yoğun bir giriş gerçekleştiren 20-29 yaş grubunun son dönemde borsadan en çok çıkış yapan yaş grubu olduğu görüldü. 

Yüksek enflasyon sebebiyle reel getiri sağlayan yatırım araçlarının giderek azalması, yatırımcıları bir süredir Borsa İstanbul’a yönlendiriyordu.

Geçtiğimiz yıl yatırımcısına, emsallerine göre oldukça yüksek reel getiri sağlayan borsa, içinde bulunduğumuz yıl hem enflasyonda yaşanan gerilemenin reel getiri makasını daraltması, hem de makroekonomi ve siyasi gelişmeler sebebiyle dalgalı bir görüntü sergiledi. Buna göre BIST 100 endeksi şubatta en büyük reel kayba yol açan yatırım aracı oldu.

Bu gelişmelerle dalgalı seyrini hala sürdüren Borsa İstanbul'da, 4 milyona ulaşan yatırımcı sayısı da gerileme göstermeye başladı. Buna göre Borsa İstanbul, şubat ayını yaklaşık 3 milyon 850 bin yatırımcı ile kapattı. Bu azalışın detayı incelendiğinde ise MKK verilerine göre, 14 farklı yaş grubunun tamamında çıkış meydana geldiği görüldü.

Borsaya kripto yatırımcısının ilgisi azaldı

MKK verilerine göre, şubat ayında bütün yaş gruplarındaki yatırımcı sayılarında ciddi azalmalar yaşanırken; özellikle borsanın yükseliş, kripto paraların ise düşüş trendinde olduğu dönemlerde, kripto paralardaki varlıklarını borsaya yönlendirdikleri düşünülen 20-24 ve 25-29 yaş aralığındaki yatırımcıların sayısında ciddi gerilemeler göze çarptı.

Ocak ayında 20-24 yaş arasında bulunan 244 bin yatırımcıdan, yaklaşık 25 bini şubat ayında borsadan çıkarken, 25-29 yaş aralığında ise bu çıkış ocak ayındaki 474 bin yatırımcıdan şubat ayında 28 bin kişi azalarak 445 bin seviyesine indi. 

En az yatırımcı çıkışı olan yaş grubu ise 70-74 yaş aralığında bulunan yatırımcılar ile 75 yaş üstü yatırımcılar oldu. Bu yatırımcı grubundaki azalış, her iki grup içinde, bin kişinin biraz üstünde seyretti.

Yatırımcı sayısındaki azalışa rağmen, 6 Şubat’ta gerçekleşen deprem felaketinin ardından, borsayı desteklemek amacıyla alınan kararların ardından borsa değer kazanmıştı.

Türkiye Varlık Fonu’nun borsaya verdiği düşünülen destek, BES fonlarındaki devlet katkısı paylarının taşınması zorunlu olan hisse ağırlıklarındaki alt limitin arttırılması, pay geri alımı yapmak isteyen şirketlere yönelik destekleyici adımlar gibi önlemler, borsayı diri tutmuştu. 

40-44 yaş grubu 5,9 milyar lira ile ilk sırada

Bu yükselişten en çok faydalanan yaş grubu ise 40-44 yaş aralığındaki yatırımcılar oldu. Bu dönemde bu yaş grubunda bulunan yatırımcıların portföyü toplam olarak 5 milyar 881 milyon TL değer kazanırken, kişi başına düşen portföy değerlerindeki ortalama artış ise 14 bin TL seviyesinde kaldı.

Kişi başı portföyde 75 yaş ve üstü yatırımcı lider

Aynı tarihte, portföyü en çok değer kazanan ikinci yaş grubu olan 75 yaş ve üstü yatırımcılar, 40-44 yaş grubu arasındaki yatırımcıların hemen ardında 5 milyar TL para kazanarak, şubat ayında en çok para kazanan ikinci yaş grubu oldular.

Bu alanda aldıkları ikinciliğe rağmen 75 yaş ve üstü yatırımcılar, kişi başına düşen portföye değerlerini ortalama olarak şubat ayında 64 bin TL arttırarak, en yakın rakip yaş grubuna yaklaşık 20 bin TL fark attı.

Ortalama olarak kişi başına en çok portföy taşıyan yaş grubu da böylelikle 75 yaş ve üstü yatırımcılar oldu. Ocak ayında ortalama olarak kişi başı 579 bin TL hisse senedi portföyü taşıyan 75 yaş ve üstü yatırımcılar, şubat ayında yaklaşık 644 bin TL büyüklüğünde kişi başı portföye sahip oldular.

REKLAMI KAPAT X