Çin borsasında son 3 yılda 7 trilyon dolar silindi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Çin borsasında son 3 yılda 7 trilyon dolar silindi
Doviz.com
05.02.2024 11:32

Yetkililerin aldığı önlemlere rağmen Çin borsasındaki satış baskıları engellenemedi. Çin ve Hong Kong hisse senetlerindeki kayıplar böylelikle son 3 yılda 7 trilyon dolara ulaştı.

Asya'da piyasalar yeni haftaya dalgalı bir seyirle başlarken Çin'deki gelişmeler risk algısını zirvede tuttu.

Çinli yetkililerin aldığı önlemlere rağmen piyasalarda satış baskıları da devam etti. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise gün içinde yüzde 3,5'e kadar kayıp yaşayarak 11 Şubat 2019'dan bu yana en düşük seviyesini test etti.

Çin'de küçük çaplı şirketlerden oluşan CSI 1000 endeksi de haftanın ilk gününde yüzde 9'a yakın geriledi.

Analistlere göre söz konusu satışlar, piyasalarda bir süredir devam eden karamsar seyrin kredili hesaplardaki pozisyonları kapamaya zorladığı için gerçekleşti.

Çin ve Hong Kong hisse senetleri, 2021 yılındaki zirvelerinden bu yana değerlerinden yaklaşık 7 trilyon dolar kaybetti.

Yetkililerin "aşırı dalgalanmalara engel olunacağı" yönündeki açıklamalar da satış baskısının derinleşmesini engelleyemedi.

Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu, piyasaya daha fazla orta ve uzun vadeli fon yönlendireceğini açıkladı. Kurum, kötü niyetli açığa satış ve içeriden bilgi alınarak yapılan alım-satımları engelleyeceğini duyurdu.

İLGİLİ HABER Çin’de açığa satış kısıtlamalarının kapsamı genişliyor Çin’in en büyük aracı kurumu Citic Securities, bazı müşterilerin yaptığı açığa satış işlemlerini dondurdu.
REKLAMI KAPAT X