Deniz Yatırım, BIST 100'de %26 prim bekliyor

Okuma Süresi: 4 Dakika
Deniz Yatırım, BIST 100'de %26 prim bekliyor
Doviz.com
05.09.2023 14:53

Deniz Yatırım, BIST 100 endeksinde %26 prim beklediklerini duyurarak, 12 ay vadeli 7.100 puan olan hedef seviyesini 10.250 puana yükseltti.

Deniz Yatırım, 2023 Strateji Güncelleme Raporu'nda BIST 100 Endeksi için hedefini yükseltti.

Konuyla ilgili raporda şu ifadelere yer verildi:

"Borsa İstanbul için fazlasıyla iyimseriz. Türk hisse senetlerinin portföylerdeki ağırlığının artmasını orta vade açısından öneriyoruz. 2023 başlangıcında BIST 100 endeksi için belirlediğimiz 12-ay vadeli 7.100 puan olan hedef seviyemizi;

i) makro beklentilerimizde yaptığımız güncelleme,

ii) yıl ortası itibarıyla açıklanan şirket finansallarının getirdiği hedef fiyat revizyonu ihtiyaçları,

iii) ciddi azalış gösteren ve bu şekilde devam etmesini beklediğimiz ülke risk primi,

iv) ekonomi yönetimindeki değişiklikler ve para politikasının yeniden çalışır pozisyona geçmesi,

v) gelecek dönem ülke kredi notu seyri ve bunun üzerinden yabancı portföy akımlarında toparlanma olacağı,

vi) Eylül ayı içerisinde açıklanacak olan Orta Vadeli Program (OVP)’nin gelecek dönem açısından yatırımcılara yol haritası sunacağı ve belirsizlikleri nispeten azaltacağı beklentilerimiz gerekçeleriyle 10.250 seviyesine yükseltiyoruz.

Beklentimiz, 4 Eylül kapanış seviyesi itibarıyla %26 yükseliş potansiyeline işaret ediyor. Şu aşamada kullandığımız risksiz faiz oranı düzeyimizde henüz herhangi bir değişikliğe gitmiyor ve %18 olarak korumaya devam ediyoruz. Gerekçemiz ise, Türk para politikasının ulaşacağı noktayı bir süre daha gözlemlemek ve orta-uzun vadeli şirket değerlemeleri açısından çok daha sağlıklı karar verebilme pozisyonunda yer almak.

Finansal koşullardaki sıkılaşma, çift haneli enflasyon, getiri arayışı ve toparlanan algı ana belirleyiciler konumunda, TCMB’nin Temmuz ayında açıkladığı yıl sonu enflasyon tahmininde yer alan %58 seviyesine dair riskleri son gelişmelerin ardından yukarı yönlü görüyor ve %65 civarında bir enflasyon olmasını bekliyoruz. Büyüme, yılın ikinci yarısında kademeli, 2024’ün ilk yarısında ise daha belirgin şekilde yavaşlayacak. Özellikle iç tüketimi azaltmaya yönelik atılan kredi politikası adımlarının bu kanal nezdinde etkili olmasını bekleriz. Benzer şekilde ödemeler dengesinin de yılın son çeyreğinde biraz daha toparlanma göstermesini ve 40 milyar dolar civarında açık vermesini olası görüyoruz. Politika faizinin ise yıl sonunda %30-35 aralığına ilerlemesini bekliyoruz. Çift haneli yüksek enflasyonist ortamın öngörülebilir zaman aralığında, en az 2-3 yıl vadede devam etme riskinin ciddi anlamda yüksek olması yerli yatırımcılarda getiri arayışının hisse senetleri üzerinden şekillenmeye devam etmesine imkan tanıyacaktır.

Ancak, önemli bir uyarıyı da not düşmek isteriz: Seçimler sonrası dönemde yeniden yüksek ilgi görmeye başlayan halka arzlar ile birlikte artan ve 6 milyonun üzerine gelinen yatırımcı sayısı belirsizliğin arttığı dönemlerde yüksek volatiliteye şubat ayında olduğu üzere panik satışları ile katkı sağlama riski barındırdığından, biz, her zaman olduğu üzere, ağaç-orman karmaşasından uzakta, sektör-şirket spesifik portföy yatırımları yapılmasını şiddetle önermeye devam ediyoruz.

Önerdiğimiz portföylerimizde yeniden bankacılık sektörü hisselerine yer veriyoruz. Türk bankacılık sektörünün, bilhassa özel sektör bilançolarının, karşılaştıkları riskleri yönetmekte yabancı emsallerine kıyasla fazlasıyla başarılı olduğuna inanıyoruz. Seçimler sonrasında oluşan pozitif fiyatlama ortamının nispeten artış göstermesini beklediğimiz yabancı fon akımı ile birlikte bankacılık sektörü liderliğinde kısa-orta vadede devam edeceğine inanıyoruz. Bu kapsamda Strateji ve Araştırma Bölümü tarafından indikatif olarak yönetilen Model ve Döngüsel Portföylerimizde Ağustos ayı itibarıyla yeniden sırasıyla YKBNK ve AKBNK hisselerine yer veriyoruz. Söz konusu şirketler 2024 beklentilerimize göre 2.3x ve 2.22x F/K değerleri ile işlem görmektedir.

İç talepte kademeli yavaşlama bekliyoruz; Döviz pozisyonu artıda yer alan şirketleri beğenmeye devam ediyoruz. Yüksek enflasyonist ortamın kademeli azalış beklediğimiz iç talep kanalına rağmen perakende sektörü hisselerini ayrıştıracağını düşünüyoruz. Enflasyon beklentilerinin ne ölçekte yeniden kontrol altına alınacağı konusu vatandaşların tüketim davranışlarının da şekillenmesine katkı sağlayacak. Değerlendirmemiz, perakende sektörüne yönelik pozisyon almanın yanlış olmayacağı. Benzer şekilde turizm sezonu rakamları henüz finansallarına yansımadığından 3Ç bilanço sezonu öncesinde havacılık sektörü hisselerine yönelik düşüncelerimizde de değişiklik bulunmuyor. İçerisinde bulunduğumuz yatırım sektöründeki yaklaşımların aksine, gelecek dönem hikayesi barındıran, orta ölçekli şirketlerde de «seçici olmak kaydıyla» portföyler şekillenmeye devam edebilir.

Portföylerin belirlenmesine yönelik ana temamız ocak ayından bu yana belirttiğimiz eksende stabil kalıyor:

i) borçsuz finansal sağlık yapısına sahip ya da yatırım döngüsünü büyük ortanda tamamlamış, nakit yapısı kuvvetli,

ii) düzenli gelir üretimi ve karlılık yaratmakta güçlü çekmeyen,

iii) tercihen yabancı para pozisyonu artıda olan veya yabancı paraya endeksli gelir akışı olan,

iv) kritik sektörlerde konumlu,

v) küresel piyasalardaki muhtemel volatilitelerden etkilenmesi düşük ve emtia döngüsünde yer almayan,

vi) sermaye piyasaları ile kurduğu iletişim yüksek ve şeffaf şirketler mutlak surette tercih edilmeli."

Deniz Yatırım Model portföyünde değişiklik

Deniz Yatırım, global ve yerel görünüm ile beklentilerini de aktardığı raporda, bazı banka ve hisse senetleri için hedef fiyat ile tavsiyelerinde de revizyona gitti.

Deniz Yatırım'ın model portföyünde AKGRT, ALARK, BIMAS, CCOLA, CIMSA, FROTO, HTTBT, KAREL, KONTR, PGSUS, SAHOL, SISE, TAVHL, TUPRS ve YKBNK bulunuyor.

REKLAMI KAPAT X