EYT tazminatını alan borsaya geldi: Yatırımcı sayısı bir haftada 600 bin arttı

Okuma Süresi: 2 Dakika
EYT tazminatını alan borsaya geldi: Yatırımcı sayısı bir haftada 600 bin arttı
Doviz.com
18.04.2023 12:54

Borsaya son bir haftada 600 bin yeni yatırımcı gelirken, bu yatırımcıların önemli bir kısmının EYT'li olduğu tahmin ediliyor.

Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun açıkladığı verilere göre, borsada pay senedi yatırımcı sayısı bir haftada 600 bine yakın artarak 4,5 milyonun üzerine çıktı.

Dünya gazetesinden Birol Bozkurt’un haberine göre, son bir haftada gelen yatırımcılar genelde 40 yaş üstü yatırımcılardan oluşuyor.

Buna göre, tazminatını alan yatırımcıların borsada hesap açtırmaya başladığını belirten borsacılar, önümüzdeki dönemde bu ilginin daha da artmasını beklediklerini dile getiriyor.

14 Nisan haftasında borsaya gelen 600 bine yakın yatırımcının önemli bir kısmının da EYT’lilerden oluştuğu bildiriliyor. Bu ivmenin ise maaşını ve tazminatını alanların sayısı arttıkça devam edeceğini söyleyen borsacılar, borsadaki potansiyeli gören EYT’lilerin borsaya ilgi duyduğunu buna halka arzların da büyük katkı verdiğini belirtiyor.

Buna göre, geçtiğimiz yılı 40 halka arzla tamamlayan Borsa İstanbul, 2023’e de hızlı girdi. Bugüne kadar 11 halka arz gerçekleşirken sırada bekleyen ise birçok şirket yer alıyor.

Yasa sonrası son 4 halka arza katılım 6 milyonu geçti

EYT düzenlemesi ise 3 Mart 2023’te Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu tarihten sonra gerçekleşen halka arzlarda yatırımcı sayısının keskin bir şekilde arttığı görülüyor. Özellikle EYT’nin yasalaşmasının ardından halka arzlara 1 milyondan fazla yatırımcı dahil olurken, son yapılan halka arzlarda da yeni yatırımcı kitlesinin varlığı hissedildi.

Özellikle mart ayının ortasından itibaren yapılan halka arzlarda yatırımcı rekorları kırılması dikkat çekti.

Mart ayının ortasına kadar yapılan 7 halka arza 4 milyon 555 bin 653 yatırımcı katılırken, EYT’nin yasalaşması sonrasında yapılan son 4 halka arza ise 6 milyon 510 bin 645’e katılım oldu. 

Tıklayın: GraınTurk Tarım halka arzında talep toplama başladı: GRTRK kaç lot verir?

Tıklayın: 10 halka arzdan toplam 9,9 milyar TL toplandı

REKLAMI KAPAT X