FED: “Kademeli Faiz Artışlarının Devam Etmesi Olasılığını Artırıyor”

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doviz.com
22.02.2018 11:39

Federal Reserve’in 30-31 Ocak tarihlerinde yaptığı FOMC toplantısının tutanakları Çarşamba günü yayımlandı.   Tutanaklar, komite üyelerinin bir önceki toplantıya göre ekonomik büyümenin  güçlendiğini düşündüklerini ortaya koydu.

 

FOMC üyelerinin faiz oranlarının  %1.25 -%1.5 aralığında bırakılmasına karar verdiği  Ocak ayı toplantısının tutanaklarında “ekonominin güçlemesi federal fon oranlarının kademeli olarak daha fazla sayıda artırılmasının uygun olma olasılığını artırıyor”   ifadelerine yer verildi.

 

Piyasalarda vergi reformunun  ardından ekonominin aşırı ısınacağı endişeleri hakim olurken, tutanaklar, komite üyelerinin bir kısmının enflasyonun yükselmesini beklediğini gösterirken, sadece  “birkaçının”  ekonominin aşırı ısınacağını düşündüğünü gösteriyor.   

 

Fed, Aralık ayında yaptığı toplantıda bu yıl 3 kez faiz artırılmasını öngörmüştü.  Ocak ayında yapılan toplantı tutanaklarından 3 kezden fazla sayıda faiz artışı yapılmasını savunan bir üye olmadığı ve temel konunun bu yıl 3 kez yapılması öngörülen faiz artışı  olduğu anlaşılıyor.

 

Tutanaklarda, üyelerin çoğunluğunun bu yıl enflasyonun Fed’in %2 hedefine yaklaşacağını düşündüğü belirtiliyor.  FOMC üyeleri, Aralık 2017’de %1,5 olan  çekirdek bireysel harcamalar endeksinin bu yıl çok daha hızlı artabileceği görüşündeler.  Ancak henüz 12 Fed bölgesinden sadece birkaçı kendi bölgelerinde işletmelerin fiyatlama gücüne sahip olduğunu bildiridi.

 

Azınlıkta kalan bazı FOMC üyleri ise firmaların  vergi indiriminden sağladıkları avantajı ürünlerinin fiyatlarını düşürerek pazar paylarını artırmak için kullanma  yoluna gidebileceklerini dolayısıyla enflasyonun %2 hedefinin altında kalmaya devam edeceğini savundu. 

REKLAMI KAPAT X