İtalya Hariç Avrupa Borsaları Günü Artışla Kapattı

Okuma Süresi: 2 Dakika
İtalya Hariç Avrupa Borsaları Günü Artışla  Kapattı
Doviz.com
06.03.2018 10:25

Geçen hafta ABD Başkanı Trump’ın başlattığı ve hafta sonunda twitter üzerinden alevlendirdiği ticaret savaşları söylemleriyle sarsılan Avrupa borsaları, Euro Bölgesinin en büyük ekonomisine sahip Almanya’da Pazar günü SPD’nin Merkel’in koalisyon hükümetine destek vermesi sonucu ülkede yaklaşık 6 aydır devam eden politik belirsizliğin sona ermesiyle rahatladı.  Endeksler, eurodaki gevşemenin de katkısıyla  genel olarak yükselişle kapanırken, seçim sonuçlarıyla sarsılan İtalya’da ise hisse senetleri geriledi.  

 

Pazar günü İtalya’da yapılan genel seçimlerin geçici sonuçlarına göre euronun istikrarına tehdit oluşturabilecek düzen karşıtı aşırı sağ ve populist partilerin toplam oyların %50’sini  almaları, euro bölgesinde tedirginlik yarattı.  Seçimlerde hiçbir partinin çoğunluğu elde edememesinin  uzun sürebilecek bir politik belirsizlik yaratacağı algısının hakim olduğu İtalya’da hisse senedi endeksleri Avrupa’da en kötü performansı gösterdi.

 

Resmi olmayan seçim sonuçlarının ortaya koyduğu tablo karşısında bir önceki kapanışa göre %2 kayıpla açılan İtalya’da FTSE MIB endeksi, günü %0,4 kayıpla 21,819.91’den kapattı. Endekste en çok banka hisseleri değer kaybederken,  S&P Uluslararası derecelendirme kuruluşu Pazartesi günü bir açıklama yaparak İtalya’nın BBB olan kredi notunun seçim sonuçlarından hemen etkilenmeyeceğini duyurdu. 10 yıl vadeli İtalya devlet tahvilinin getirisi %2,1 artışla  %2.087’ye yükseldi.

 

Gösterge endeksi Stoxx Europe 600, günü bir önceki kapanışa göre %1,04 artışla 370.87’dan kapattı. Endeks geçen hafta  %3,7 geriledi.  Yine geçen hafta %4,6 gerileyen Almanya’da DAX 30 endeksi %1,4 artışla  12,090.87 puandan, Fransa’da CAC 40 endeksi %0,6 artışla 5,167.23 puandan ve İngiltere’de, FTSE 100 endeksi %0,65 artışla  7,115.98 seviyesinden  günü kapattı. 

 

ABD’nin çelik ve alüminyumda gümrük vergisi hamlesine karşılık, AB’nin de ABD ürünlerine %25 gümrük vergisi uygulayacağını açıklamasına cevaben ABD Başkanı Trump,  twitter üzerinden AB’nin çelikte gümrük vergisine karşılık vermesi halinde, AB’den ithal edilen otomobillere gümrük vergisi uygulama tehdidi savurması üzerine Almanya’da otomobil hisseleri hızlı düştü.     

 

Almanya’da 6 aydır süren politik belirsizliğin sona ermesi euroyu desteklerden, Euro Bölgesinin 3.büyük ekonomisine sahip İtalya’da genel seçimlerin ortaya çıkardığı politik belirsizlik tablosu euronun gevşemesine neden oldu.  Gün içinde 1.2269 dolara kadar gerileyen euro/dolar paritesi    1,2269 – 1,2365 aralığında seyrettikten sonra %0,12 artışla 1,2332 dolardan günü kapattı.  

Etiketler: euro
REKLAMI KAPAT X