Japonya Nikkei endeksi yüzde 10 artışla kapandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Japonya Nikkei endeksi yüzde 10 artışla kapandı
Doviz.com
06.08.2024 09:25

Japon Nikkei 225 endeksi, 1987 Kara Pazartesi çöküşünden bu yana en büyük kaybını yaşadıktan sonra yüzde 10 artışla kapandı.

Japonya borsası, pazartesi günkü büyük düşüşün ardından salı günü keskin bir şekilde toparlandı. Nikkei 225 ve Topix endeksleri, önceki seansta yüzde 12'nin üzerinde değer kaybettikten sonra yüzde yüzde 10 yükseldi. Diğer Asya-Pasifik piyasaları da benzer şekilde artış gösterdi. Yükseliş seans açılışında yüzde 12'ye dayanmıştı.

Nikkei 225 ve Topix endekslerinde büyük artış

Nikkei 225 endeksi, 1987 Kara Pazartesi çöküşünden bu yana en büyük kaybını yaşadıktan sonra yüzde 10 yükseldi. Endels 34675,46 puandan kapandı. Topix endeksi de seans zirvelerinde yüzde 10’un üzerinde kazanç sağladı. Japonya Merkez Bankası'nın 30 Temmuz’da faiz oranlarını 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıkarması, yenin yedi ayın en yüksek seviyesine ulaşmasına ve hisseler üzerinde baskı oluşturmasına neden oldu.

Küresel piyasalarda ABD resesyonu korkusu

Küresel piyasalar, beklenenden daha zayıf gelen istihdam raporuyla ABD resesyonu korkularıyla sarsıldı. Japonya'nın büyük ticaret şirketleri yüzde 6’nın üzerinde toparlanma gösterdi. Mitsui yüzde 9’un üzerinde artarken, Softbank Group Corp yüzde 8’den fazla değer kazandı. Japon otomobil üreticileri ve yarı iletken tedarikçileri de kazanç sağladı; Honda yüzde 13, Renesas Electronics ise yüzde 17 oranında yükseldi. Yen yüzde 0,83 değer kaybederek ABD doları karşısında 145,37 seviyesinde işlem gördü.

Diğer Asya piyasalarında durum

Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 3’ün üzerine çıkarken, küçük ölçekli Kosdaq yüzde 5’in üzerinde arttı. Güney Kore piyasaları, Pazartesi günü yüzde 8 düşüş yaşadıktan sonra devre kesicilerin tetiklenmesiyle geçici olarak durdurulmuştu. Güney Kore’nin önde gelen şirketlerinden Samsung Electronics yüzde 2,1 artış gösterirken, çip üreticisi SK Hynix yüzde 4,5 yükseldi. Çin anakarasının CSI 300 endeksi yatay seyrederken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 0,9 artış kaydetti. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,4 yükseldi.

İLGİLİ HABER Piyasalarda Kara Pazartesi Küresel piyasalar ABD'de resesyon endişelerinin güçlenmesinin ve Japonya'nın faiz kararının carry trade pozisyonlarında değişikliğe yol açmasının ardından haftaya tarihi bir düşüş baskısıyla başladı. İşte resesyon endişelerinin ortasında dolar, altın, kripto ve petrolde son durum..
REKLAMI KAPAT X