JPMorgan 3 yıl sonra listesine bir Türk şirketi aldı: Borsada yılın kalan kısmında bizi neler bekliyor?

Okuma Süresi: 4 Dakika
JPMorgan 3 yıl sonra listesine bir Türk şirketi aldı: Borsada yılın kalan kısmında bizi neler bekliyor?
Doviz.com
04.10.2023 14:03

JPMorgan ekonomistleri BİM'i CEEMEA Top 10 listesine ekledi. Böylelikle BIMAS, 3 yıl sonra ilk kez JPMorgan’ın listesine giren bir Türk şirketi olmayı başardı. Peki, borsada yılın kalan kısmında bizi neler bekliyor?

JPMorgan, BİM'i Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) bölgesi Strateji Top 10 listesine ekledi. Böylelikle BIMAS, Top 10 listesine 2020'den bu yana giren ilk Türk şirketi oldu.

Türkiye için tavsiyesini "nötr" olarak koruyan JPMorgan, BİM'i (BIMAS) eklediği listeden Rajhi, Alinma, alOthaim ve STC'yi çıkardı. Listeye ayrıca Saudi National Bank ve Riyad Bank'ın yanı sıra Alarabia eklendi.

JPMorgan, Türkiye için tavsiyesini "nötr" olarak korumasına gerekçe olarak ise Türkiye'nin CEEMEA içinde oynaklığı en yüksek piyasa olmasını gösterdi.

Yerli ve yabancının ilgilendiği hisseler farklı

Rota Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Eraslan ise Orta Vadeli Program'da yazılan hedefleri Türkiye’nin adım adım yerine getirmesi durumunda yabancı yatırımcıların ilgisinin daha fazla olacağını belirtti.

Ekonomim’den Burcu Göksüzoğlu’nun Finans Sohbetleri programına katılan Tevfik Eraslan, son dönemde görülmeyen yabancı yatırımcı ilgisinin Türkiye için ayrı bir pencere açacak nitelikte olduğunu söyledi.

Öte yandan Eraslan, Burcu Göksüzoğlu’nun borsaya ilişkin sorularını şöyle yanıtladı:

Mevduat faizlerinde yükselişin borsaya etkisini görecek miyiz?

Son yapılan faiz artırımından sonra kredi faizleri otomatik olarak arttı. Ama mevduat faizlerinde genele yaygın bir yükseliş olmadı. Merkez Bankası’nın faiz artırmaya devam etmesi halinde önümüzdeki günlerde mevduat oranlarının artacağını tahmin edebiliriz. Borsaya son dönemde büyük teveccühün olmasının arkasında yatan en büyük unsurlardan bir tanesi yatırımcılar için reel getiri üretebilecek finansal enstrüman eksikliğiydi. Şimdi yavaş yavaş faizin artıyor olması hisse senedine yatırım yapan yatırımcılar için de bu konuda bir alternatif yaratıyor. Dolayısıyla hisse senedine gelen yatırımcı sayısında sırf bu parametre nedeniyle bir miktar azalma beklenebilir.

Borsada yılın kalan kısmında bizi ne bekliyor?

Faiz oranlarındaki yükseliş hisse senedini olumsuz etkiliyor. Bunun bir örneğini Amerika'da şu sıra görüyoruz, ABD’de faizler yüzde 5,5’e çıktı, endeksler geri çekiliyor. Bu etki benzer bir şekilde bizde de önümüzdeki günlerde olmaya başlayacak ama ABD’de olmayan başka bir şey şimdi bizde devreye girebilir. Bu da yabancı yatırımcı. Türkiye ile ilgili kredi derecelendirme kuruluşlarının olumluya dönen bakış açıları, yabancı yatırım bankalarının ve yabancı fonların Türkiye'ye olan ilgisinin artması apayrı bir pencereyi Türkiye için açacak nitelikte. Dolayısıyla faiz artışları gibi negatif bir parametreye karşın yabancının Türkiye'ye yeniden ilgi duyması gibi pozitif bir parametre var. Hangisi daha etkili olacak göreceğiz.

OVP'de yazılan hedefleri Türkiye adım adım yerine getirdiği takdirde yabancı ilgisi daha etkili olur. Ama şunu unutmamak lazım. Yabancıların ilgi duydukları hisse senetleri ve şirketlerle, bireysel yerli yatırımcının ilgi duyduğu hisse senetleri birbirinden farklı. Eğer önümüzdeki dönemde bu etkenler arasında bir denge mücadelesi olacaksa şirket değerlemeleri üzerinde de bir farklılığının olduğunu gözlemleriz. Bu da Türkiye'nin blue chip diyebileceğimiz şirketlerine yabancı yatırımcının ilgisinin olacağı, buraya daha fazla para akışı olacağı anlamına gelir. Yani yabancı ilgisi geçmiş döneme göre çok daha büyük şirketlere yönelik tezahür edebilir.

***Poker oyunundaki parasal değeri en yüksek olan mavi çiplerden adını alan "Blue chip" kavramı borsada köklü geçmişe sahip, güvenilir ve sağlam hisseleri tanımlamak için kullanılır.

Yabancı borsaya ve tahvile ne zaman gelir?

TL’de ‘carry trade’ in yeniden mümkün olabileceğini söyleyen bir yatırım bankası oldu biliyorsunuz. Carry trade dediğiniz zaman diyelim ki bir yabancı bugün 1 milyon dolar yatırdığında ve bir yıl sonra bunu alıp gittiğinde Amerika'da kazanabileceği faizden daha fazlasını kazanabileceği bir ortamı arıyor. ABD’de faiz şu an yüzde 5,5.

1 milyon dolar yatıran bir yatırımcı hiç risk almadan orada 55 bin dolar kazanabiliyor. Dolayısıyla Türkiye'ye geldiği zaman carry trade yapacaksa o zaman bu 55 bin dolardan daha fazla para kazanabileceği ve risk içermeyen enstrümanları arayacaktır. O nedenle Türk lirasının daha stabil olduğu ama Türk lirası faizinin anlamlı bir şekilde yüksek olduğu bir getiriye ihtiyaç var. Bu da Türkiye'de bir reel faiz politikasının uygulanmasını gerektiriyor.

İLGİLİ HABER Borsa İstanbul'da yeni dönem: Girişim Sermayesi Pazarı oluşturuldu Borsa İstanbul, büyümek için ihtiyaç duydukları finansmanı öz kaynakla sağlamak isteyen şirketlerin, sadece nitelikli ve kurumsal yatırımcılara sermaye artırımı yoluyla pay ihraç ederek kaynak temin etmelerini sağlamak ve söz konusu payların Borsa İstanbul Pay Piyasası'nda işlem görebilmesi amacıyla Girişim Sermayesi Pazarı (GSP) oluşturdu.
REKLAMI KAPAT X