
Citigroup, ABD hisse senetlerine yönelik yatırım tavsiyesini düşürerek "nötr" seviyeye çekerken, Çin piyasalarına ilişkin beklentisini yükseltti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı politikalar ekonomik durgunluk endişelerinin de artış göstermesine yol açtı. Resesyon korkularını tetikleyen bu gelişmenin ardından S&P 500 endeksi geçen ayki zirvesinden bu yana 4 trilyon dolarlık değer kaybı yaşadı.
Yeni haftanın ilk işlem gününde borsadaki kayıplar derinleşirken, gösterge S&P 500 endeksi yüzde 2,7 düşerek yılın en büyük günlük kaybını yaşadı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite ise yüzde 4 değer kaybederek Eylül 2022'den bu yana en sert günlük düşüşünü kaydetti.
Lazard CEO’su Peter Orszag ise Houston’daki CERAWeek konferansında yaptığı konuşmada, “Çin ile süregelen gerilimi herkes anlayabilir fakat Kanada, Meksika ve Avrupa’ya yönelik belirsizlik kafa karıştırıcı. Eğer bu durum önümüzdeki bir ay içinde çözülmezse ABD ekonomisine ve birleşme & satın alma (M&A) faaliyetlerine ciddi zarar verebilir” dedi.
Citigroup ABD tavsiyesini düşürdü, Çin'i yükseltti
Citigroup analistleri de resesyon korkularının ardından ABD hisse senetlerine yönelik yatırım tavsiyesini düşürerek "nötr" seviyeye çekti. Ancak Citi analistleri Çin piyasalarına ilişkin beklentisini yükselttiklerini duyurdu.
Bankanın Küresel Makro Araştırma Başkanı Dirk Willer, Ekim 2023’ten bu yana ABD hisseleri için olumlu bir görüş bildirdiklerini ancak son dönemde bu hisselerin performansında belirgin bir duraklama yaşandığını belirtti. Bu durumun ise aşağı yönlü revizenin temel gerekçesi olduğu bildirildi.
Öte yandan Çin piyasalarına yönelik iyimserliğin arttığını vurgulayan Willer, yapay zeka alanında yaşanan atılımlar, hükümetin teknoloji sektörüne sağladığı destek ve hala cazip seviyelerde bulunan hisse değerlemeleri nedeniyle Çin borsasının potansiyel sunduğunu söyledi.
"Önümüzdeki aylarda ABD ekonomisinden gelen haber akışının küresel piyasalara kıyasla daha zayıf kalması muhtemel. Bu nedenle, en azından kısa vadede ABD’nin piyasa ayrıcalığının devam etmesini beklemiyoruz" diyen Willer, ABD hisse senetlerinin önümüzdeki üç ila altı aylık dönemde nötr bir seyir izleyeceğini öngördüklerini belirtti.
ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley analistleri de benzer şekilde 2025 yılının ilk yarısında ABD hisse senetlerinin yüzde 5 daha düşme riski taşıdığını tahmin etmişti.
Bankanın önde gelen stratejistlerinden Michael Wilson, S&P 500 endeksinin yılın ilk yarısında yaklaşık 5.500 puana kadar gerileyebileceğini öngörmüş, bankanın 2025’in sonuna ilişkin tahmini ise endeksin 6.500 puana kadar toparlanacağı yönünde olmuştu.

Risk iştahının düşmesi kripto piyasasını da sarstı
Kripto para piyasaları da ABD hisse senetlerinde yaşanan sert satış dalgasının yarattığı endişelerle birlikte düşüşünü derinleştirdi. Başkan Donald Trump’ın sektörü desteklemeye yönelik son adımları ise bu düşüşü dengelemeye yetmedi.
Bitcoin, Asya piyasalarında 76 bin 784 dolara kadar düşerken, düşüşün ardından 80 bin doların üzerine yükseldi. Son 24 saatte Bitcoin’deki değer kaybı yüzde 2,52 oldu.
İşlem hacmine göre en büyük ikinci kripto para birimi Ethereum (Ether) da 1800 doların altını test ederek Ekim 2023’ten bu yana en düşük seviyesine indi.
Kripto piyasalarındaki dalgalanmayı değerlendiren FalconX Küresel Piyasalar Eş Başkanı Joshua Lim, "Artık sektör için en büyük pozitif katalizörlerden biri olan stratejik Bitcoin rezervi yürütme emri fiyatlara yansıtıldı. Bu nedenle piyasalar, makroekonomik risk iştahlarına daha bağımlı hale geldi" dedi.
