"Londra ile swap kanalları açılıyor" iddiası borsada rekor getirdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doviz.com
10.08.2023 11:46

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, dün Londra ile swap kanallarının yeniden açılacağı yönündeki haberlerle gerçekleştirdiği yükselişi, bugün de sürdürdü.

Buna göre BIST 100 endeksi bugün saat 11.40 itibarıyla yüzde 1,57 artışla 7.720 puandan işlem gördü.

BIST 100 endeksin tarihi zirvesi ise 7.723 puan oldu.

Endeksler bazında bakıldığında ise yüzde 3,2 oranında yükselişle ulaştırma endeksi ilk sırada yer aldı. Öte yandan bankacılık endeksi yüzde 0,48, holding endeksi ise yüzde 0,66 yükseliş kaydetti.

"Swap piyasası açılıyor" spekülasyonları ile yükseliş hızlandı

Çarşamba günü banka endeksinin yüzde 8,7 oranında yükseliş gerçekleştirmesinde "swap piyasası açılacak" yönündeki haberlerin etkili olduğu belirtiliyor.

Habertürk'e bilgi veren piyasa kaynakları, Londra’da yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’dan hisse senedi almak için Türk Lirası elde edebileceği swap piyasasının yeniden hayata geçirileceğine dair kulis haberlerinin etkili olduğunu söylüyor.

2018'de kısıtlanmıştı

Yurt dışı swap işlemlerine dair ilk kısıtlamalar 2018 yılında getirilmişti. BDDK kurdaki oynaklığı azaltma amacıyla 2018'de bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptığı bir bacağı döviz, diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal özkaynaklarının yüzde 25'ini geçemeyeceğini açıkladı.

Daha sonra 2020 yılında koronavirüs önlemleri kapsamında bu kısıtlama önce yüzde 25'ten yüzde 10'a, daha sonra yüzde 10'dan yüzde 1'e çekildi. Böylece Londra'daki swap kanalı neredeyse tamamen kapatıldı.

"Ankara’nın özgüveninin artmasının işareti"

İş Yatırım, swap piyasası haberleriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Londra ile swap kanalının yeniden açılmasını ekonomide normalleşmenin ve Ankara’nın özgüveninin artmasının işareti olarak görürüz. Bankaların ekonomideki normalleşmeden en çok fayda sağlayacak sektör olduğu görüşüne katılıyoruz. Ancak Londra ile swap kanalının açılması ile banka değerlemeleri arasında doğrudan bir ilişki olmadığını belirtelim.

Bu anlamda dün yaşanan %9 yükselişi aşırı bulduğumuzu belirtelim. Banka fiyatları hedef değerlemelerimize geldi. Ancak satış için acele etmiyoruz."

REKLAMI KAPAT X