Morgan Stanley, Alibaba'yı teknoloji sektöründeki 'en iyi seçim' olarak nitelendirdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Morgan Stanley, Alibaba'yı teknoloji sektöründeki 'en iyi seçim' olarak nitelendirdi
Doviz.com
23.02.2023 15:30

Morgan Stanley, Alibaba'yı üç yıl sonra ilk kez teknoloji sektöründeki "en iyi seçim" olarak nitelendirdi.

Çin ekonomisinin yeniden açılmasının etkisinin hissedilmeye başlanmasıyla, Asya'da teknoloji sektörü Alibaba hisseleri öncülüğünde yükselişe geçti.

Perşembe günü Hong Kong'da Alibaba hisseleri, yatırımcıların Çin'in ekonomisinin yeniden açılmasının tüketici duyarlılığını ve harcamalarını artırmaya yardımcı olacağını ve bunun da nihayetinde e-ticaret devinin faaliyetlerine katkı sağlayacağını düşünmesiyle vadeli işlemlerde %6'nın üzerinde değer kazandı. 

Yılın son çeyreğinde Çin, sokağa çıkma yasağı gibi bir dizi sıkı Covid kontrollerine aniden son vermişti. Ancak, bu katı kuralların kaldırılması aralık ayında gerçekleştiği için bunun çeyreklik verilere etkisi tam olarak görülememişti.

Buna göre, Alibaba'nın en büyük işi olan ve popüler pazar yeri Taobao'yu da içeren Çin ticaret bölümünden elde edilen gelir, bir önceki yıla göre %1 düşüşle 169,99 milyar yuan oldu. Bu düşüş, Alibaba'nın Taobao ve Tmall e-ticaret platformlarındaki tüccarlara sattığı pazarlama gibi hizmetlerden elde edilen müşteri yönetimi gelirindeki yıllık %9'luk düşüşten kaynaklandı.

Alibaba ise şirketin çevrimiçi alışveriş platformlarındaki işlemlerinin değerinin yumuşak tüketim talebi ve devam eden rekabetin yanı sıra aralık ayında tedarik zinciri ve lojistik aksamalarına neden olan Çin'deki COVID-19 vakalarındaki artış nedeniyle düşüş gösterdiğini belirtti.

Alibaba CEO'su Daniel Zhange ise bir basın açıklamasında, "İleriye baktığımızda, tüketici duyarlılığında ve ekonomik faaliyetlerde toparlanmanın başlamasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Son olarak Alibaba, dünya çapında heyecan yaratan yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT'ye rakip bir ürün üzerinde çalıştığını ve kendi ürününün şu anda dahili testlerden geçirdiğini söyledi.

Çin'de uygulanan düzenleyici sıkılaştırma ise düzenlemelerin uygulanması daha öngörülebilir hale geldikçe hafiflemeye başladı.

Bu gelişmeler ise yatırımcıların şirketin geleceğine dair duydukları endişeleri azaltmasına ve şirket hisselerinin değerlenmesine yol açtı.

Analistler ise Çin ekonomisinin yeniden açılmasının tam etkisi hissedildikçe Alibaba'nın önümüzdeki çeyreklerde daha hızlı gelir artışı göstermesini bekliyor.

Buna göre, Morgan Stanley de, yakın zamanda yayımladığı bir notta Alibaba'yı üç yıl sonra ilk kez teknoloji sektöründeki "en iyi seçim" olarak nitelendirdi.

REKLAMI KAPAT X