Savunma sanayi hisselerinde Venezuela hareketliliği

Okuma Süresi: 2 Dakika
Savunma sanayi hisselerinde Venezuela hareketliliği
Doviz.com
05.01.2026 22:52

Avrupa borsaları, ABD'nin Venezuela'ya müdahalesinin küresel ekonomi üzerindeki etkisinin sınırlı kalacağı beklentisiyle haftanın ilk işlem gününü yükselişle tamamladı.

Piyasalar haftaya jeopolitik gelişmelerin gölgesinde başlarken, savunma sanayi hisselerindeki güçlü performans endeksleri yukarı taşıdı. Kapanışta gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,94 artışla 601,76 puana çıktı. Sektörel bazda savunma şirketlerinin hisseleri ortalama yüzde 4,10 değer kazanırken, petrol ve gaz şirketleri yüzde 1,1, banka hisseleri ise yüzde 0,65 yükseliş gösterdi. Otomotiv ve yedek parçalar endeksi ise yüzde 1,34 gerileyerek negatif ayrıştı.

Alman borsasında tarihi rekor

Almanya'da DAX 40 endeksi, yüzde 1,34 yükselişle 24.868,69 puana ulaşarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Yatırımcıların, federal hükümetin borçla finanse edeceği altyapı ve savunma harcamaları ile bürokrasinin azaltılmasına yönelik beklentileri bu yükselişte etkili oldu. Analistler, yeni hükümet dönemindeki reform umutlarının ve ekonominin temelden yeniden yapılanmasının piyasalar tarafından fiyatlandırıldığını ifade etti. Diğer taraftan İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,54, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,20 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,04 değer kazancıyla günü kapattı.

Savunma devi hisselerinde ralli

ABD'nin Venezuela operasyonu sonrası savunma ve havacılık hisselerinde sert yükselişler görüldü. Alman savunma devi Rheinmetall'in hisseleri yüzde 9,55 artarken, Renk yüzde 8,02 ve Hensoldt yüzde 7,98 değer kazandı. Fransız şirketlerinden Thales yüzde 4,93, Dassault Systemes yüzde 3,85 ve Safran yüzde 1,6 prim yaptı. İngiliz BAE Systems yüzde 5,83, İtalyan Leonardo ise yüzde 5,49 yükseliş kaydetti. Uzmanlar, yatırımcıların portföylerindeki ABD hisse ağırlığını azaltarak Avrupa piyasalarına yönelmesinin piyasa genişliğini artırdığını belirtti.

Venezuela ve petrol piyasası beklentileri

Donald Trump'ın Venezuela'nın petrol rezervlerine "tam erişime" ihtiyaç duyulduğu yönündeki açıklamaları, ihracat kısıtlamalarının hafifleyebileceği spekülasyonlarını beraberinde getirdi. Ancak analistler, yıllarca süren yaptırımlar ve ihmal nedeniyle ülkenin petrol endüstrisini canlandırmanın milyarlarca dolara mal olacağını ve uzun zaman alacağını vurguladı. JP Morgan tarafından yapılan analizlerde, Venezuela, Guyana ve ABD'nin petrol rezervlerinin birleşmesi durumunda dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde 30'unun kontrol altına alınabileceği öngörüldü.

REKLAMI KAPAT X