Sıfır tevkifat düzenlemesi borsayı nasıl etkileyecek?: Uzmanlar değerlendirdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sıfır tevkifat düzenlemesi borsayı nasıl etkileyecek?: Uzmanlar değerlendirdi
Doviz.com
07.07.2023 12:30

Borsa İstanbul'da işlem gören sermaye şirketlerine yönelik tevkifat sıfırlanması düzenlemesinin borsa üzerine olası etkisini uzmanlar değerlendirdi.

193 sayılı gelir vergisi kanununun 94. maddesinde yer alan tevkifat nispetlerine ilişkin Bakanlar Kurulu kararında değişiklik yapan Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, kâr payı dağıtımında sıfır stopaj oranı uygulaması, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin aldıkları kendi paylarını kapsayacak şekilde yeniden düzenlendi.

İLGİLİ HABER Borsadaki şirketlerin kar paylarında tevkifat oranı sıfırlandı Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin kar paylarına tevkifat oranının yüzde 0 olarak uygulanacağı bildirildi.

Yeni düzenlemenin borsa üzerindeki etkisini ise uzmanlar, Ekonomi gazetesine değerlendirdi.

Hisse geri alımı işlemleri sıklaşacaktır / Enver Erkan - Dinamik Yatırım Başekonomisti

"Geri alınan payların 2 yıl içinde satılmaması ve/veya iptal edilmesi halinde kanun koyucu, bu payların aynı zamanda ödenecek temettü geliri olduğunu varsayarak bu kategoriye giren şirketlerden vergi kesintisi yapmıştır. Geri alınan paylar iki yıl içinde elden çıkarılmasa bile temettüye esas alınan stopaj ödenmeyecektir. Uygulamada bu, şirketin geri alınan hisselerdeki opsiyonunu ikiden üçe yükseltir: (i) yeniden sat, (ii) iptal et (iii) elde tutmaya devam et. Eski uygulamada üçüncü seçenek temettü ödemesi durumunda vergi yükü idi.

İlgili madde uyarınca, şirketlerin geri alımlarında vergi olmaması, hisse geri alımları için bir cazibe sağlar. Bu tür işlemlerin sıklaşacağını düşünüyoruz."

Yabancının yatırımları uzun vadeye yayılabilir / Yusuf Kavak - Galata Menkul Araştırma Müdürü

"Öncelikle, temettü dağıtan şirketler bu tevfikatı (stopajı) ödemeyince ceplerine kalacak. Hatta, şirketler üzerinde tevfikat kesintilerinin caydırıcılık etkisi de olabiliyor ve bazı şirketler bu vergiyi ödememek için temettü vermek yerine sermaye artırımı yoluna gidebiliyordu. Şimdi temettü dağıtımı cazip hale gelebilir ve hatta kaynak ihtiyacı çok yüksek olmayan şirketlerde temettü miktarları da artış gösterebilir.

Diğer taraftan, temettü dağıtımlarının cazip hale gelmesi durumunda da; çoğunlukla uzun vadeli yatırımcıların bu durumdan fayda sağlayacağı aşikâr. Haliyle bu süreç; hem yerli yatırımcılarda, hem de yabancı yatırımcılarda kısa vadeli hisse yatırımlarının uzun vadelere yayılması ile sonuçlanabilir."

REKLAMI KAPAT X