Suriye fırsata mı dönüşüyor?: Bulls Yatırım yanıtladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Suriye fırsata mı dönüşüyor?: Bulls Yatırım yanıtladı
Doviz.com
09.12.2024 15:23

Suriye'nin yeniden inşasında Türk şirketlerinin aktif rol oynayacağı beklentisi Borsa İstanbul'da alımları hızlandırdı. Bulls Yatırım tarafından hazırlanan notta ise Suriye'deki dönüşüm sürecinden en fazla fayda sağlayabilecek sektör ve şirketler açıklandı.

Suriye'de Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki muhaliflerin 27 Kasım'da başlayan yolcuğunun son durağı Şam olmuştu. Bu kapsamda 61 yıllık Baas rejimi sona ererken Beşar Esad’ın ise Rusya'ya sığındığı bildirilmişti.

Bu gelişmelerin ardından muhalifler ise 13 yıldır süren savaş nedeniyle ülkeyi yeniden inşa etme göreviyle karşı karşıya kaldı. Birleşmiş Milletler raporunda da Suriye'nin savaş sonrası yeniden inşası için gereken bütçenin 400 milyar doları aşabileceği ve Suriye ekonomisinin iç savaşın yıkıcı etkilerinden arındırılabilmesi için on yıldan uzun bir süre gerekebileceği aktarıldı.

İLGİLİ HABER Suriye'nin yeniden inşasının maliyeti ne kadar olacak? Birleşmiş Milletler'in yayınladığı rapora göre Suriye'nin savaş sonrası yeniden inşası için gereken bütçe 400 milyar doları aşabilir. Suriye ekonomisinin, iç savaşın yıkıcı etkilerinden kurtulabilmesi ise analistlere göre on yılı bulabilir.

Borsa İstanbul'da çimento ve inşaat sektörü hisseleri ise Suriye'nin yeniden inşasında Türk şirketlerinin aktif rol oynayacağı beklentisiyle tavan fiyatlara ulaştı.

En çok değer kazanan hisselere bakıldığında çimento, inşaat, demir-çelik ve inşaat yan sanayi hisselerinin artışı dikkati çekti.

Bulls Yatırım tarafından paylaşılan “Suriye fırsata mı dönüşüyor?” başlıklı araştırma notunda ise yaşanan gelişmelerin Türkiye’ye önemli fırsatlar sunabileceğine dikkat çekildi.

Buna göre ilgili araştırma notunda, Suriye’deki rejim değişikliğinin potansiyel olarak olumlu olabileceği ana sektörler ve bu sektörlerde faaliyet gösteren Borsa İstanbul şirketleri şöyle özetlendi:

İnşaat ve Yapı Malzemeleri

Suriye’de rejim değişiminden sonra, yıllarca süre gelen savaş nedeniyle zarar gören altyapının yenilenmesi gerekecektir. Bu kapsamda, yol, köprü, bina, elektrik şebekesi, su kanalları gibi altyapı projeleri yoğun bir şekilde gündeme gelecektir. Türkiye, coğrafi yakınlığı ve güçlü inşaat sektörü nedeniyle bu projelerde önemli bir rol oynayabilir. Yapı malzemelerinde özellikle lojistik avantajı yüksek, bölgeye yakın şirketler ön plana çıkacaktır. Çimento sektöründe; OYAKC, ÇİMSA, LMKDC, KLKIM (ana ihracat pazarı Irak ve bölge ülkeler, İnşaat malzemeleri üretimi yapıyor) Demir-Çelik Sektörü; ISDMR, KRDMD, EREGL, önem arz edecektir. Uluslararası altyapı ve taahhüt projelerinde uzman ENKAI, TKFEN ve EKGYO ön plana çıkabilir.

Gıda

Yeni rejimle birlikte Suriye’de siyasi istikrarın artması, Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkilerin yeniden canlanmasını sağlayabilir. Bu, başta gıda, tekstil, ilaç ve temel tüketim malları olmak üzere çok çeşitli ürünlerde ihracat fırsatları doğurabilir.

Dayanıklı Tüketim

Bölgede yeniden kurulumun başlamasıyla dayanıklı tüketim ürünleri talebi öncelikli olarak artabileceğini düşünmekteyiz. Burada ARCLK, VESTL ve VESBE ön plana çıkmaktadır.

Ulaştırma ve Lojistik

Suriye’deki yeniden yapılanma sürecinde ulaştırma altyapısının modernizasyonu ve lojistik hizmetlerin geliştirilmesi kritik bir rol oynayacaktır. Ulaştırma Sektöründe; THYAO ve PGSUS, Havalimanlarının yeniden düzenlenmesi ve işletilmesi konusunda TAVHL ve CLEBI ön plana çıkabileceğini düşünmekteyiz. Türkiye’nin coğrafi yakınlığı, kara ve demiryolu bağlantıları ile Suriye’nin tedarik zinciri projelerine katkı sağlayabilir. Lojistik sektöründe HOROZ ve RYSAS ön plana çıkabilir.

İLGİLİ HABER Esad rejiminin düşmesinin ardından borsada 'çimento' rallisi Esad rejiminin yıkılmasının ardından Suriye'nin yeniden inşasında Türk şirketlerinin aktif rol oynayacağı beklentisi çimento hisselerinde tavan getirdi.
REKLAMI KAPAT X