Toshiba 15,3 milyar dolarlık satın alma teklifini kabul etti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Toshiba 15,3 milyar dolarlık satın alma teklifini kabul etti
Doviz.com
24.03.2023 12:49

Teknoloji şirketi Toshiba, Japon yatırım fonu Japan Industrial Partners (JIP) öncülüğündeki konsorsiyumun sunduğu 15,3 milyar dolarlık satın alma teklifini kabul etti.

1875 yılında kurulan Japon teknoloji devi Toshiba, son zamanlarda birçok sorun ile gündeme gelmişti. Özellikle 2017 yılında ABD’deki nükleer santral işinin başarısızlıkla sonuçlanması Toshiba’ya büyük darbe vurmuştu.

Ayrıca son zamanlarda yaşadığı muhasebe skandalı ile şirket büyük bir çıkmaza daha girmişti.

Bu olayın ardından ise firma, Japan Industrial Partners (JIP) tarafından yapılan 15,3 milyar dolarlık satın alma teklifini kabul etti.

JIP öncülüğündeki konsorsiyum geçen ay, başlıca bankalardan 10,6 milyar dolar finansman taahhüdü alarak Toshiba'ya bağlayıcı bir satın alım teklif sunmuştu.

Buna göre, hisse başına 4,620 yenden satın alma teklifinde bulunulmuştu. Bu teklif Toshiba'nın perşembe günkü kapanış fiyatına göre yaklaşık yüzde 9,7 daha yüksek gerçekleşti.

JIP'in Toshiba'yı satın alımı ile holdingde muhasebe skandallarının ve yönetime dair endişelerin yarattığı yıllardır devam eden sıkıntıların sona ermesi bekleniyor.

Nikkei gazetesinde yer alan habere göre ise JIP öncülüğündeki konsorsiyumun aralarından finansal hizmet şirketi Orix Corp elektronik üretim şirketi Rohm Co. ve enerji şirketi Chubu Electric Power'ın da bulunduğu yaklaşık yirmi Japon şirketinden oluşacağını bildiren JIP, Toshiba'yı özelleştirmeyi planlıyor.

LightStream Research Analisti Mio Kato, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Toshiba'nın sürekli yön değiştirme adımları nedeniyle tutarlı bir strateji eksikliğinin olduğunu, satın alımın ardından bu durumun bir çözüme kavuşabileceğini söyledi.

REKLAMI KAPAT X