Uzmanlar yorumladı: Borsa İstanbul'da yükseliş devam edecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Uzmanlar yorumladı: Borsa İstanbul'da yükseliş devam edecek mi?
Doviz.com
04.07.2023 09:43

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi tarihinde ilk kez 6.000 puan psikolojik direncini aşarak tüm zamanların zirvesine ulaştı. Peki dolardaki yükseliş sonrasında dolar bazlı tarihi zirvesinden uzaklaşan borsadaki yükselişe karşı uzmanlar ne söyledi?

Dün açılışta, önceki kapanışa göre yüzde 1,88 değer kazanarak 5.867,23 puana çıkan ve daha sonra hızlanan alımların etkisiyle 6000 puan eşiğini aşan BIST 100 endeksi, TL bazlı olarak tarihinde en yüksek seviyeye ulaştı.

Analistler ise yeni ekonomi yönetiminin adımları, döviz kurlarındaki yükseliş, yabancının kısmi de olsa borsaya girişi ve küresel piyasalarda geçen hafta artan risk iştahının bu yükselişin temel sebeplerini oluşturduğunu söyledi.

Ancak BIST 100 endeksi bu kazançlarına rağmen seçim sonrası döviz kurlarındaki sert yükselişin etkisiyle dolar bazında kayıp yaşamaya devam etti.

İLGİLİ HABER Yabancı yatırımcıdan 28 haftanın en yüksek hisse alımı Yabancı yatırımcı, geçen hafta net 313,4 milyon dolarlık alım ile 2 Aralık 2022'den bu yana haftalık bazda en yüksek hisse senedi alımını gerçekleştirdi.

Uzmanlar ise TL’deki kaybı telafi etmeye çalışan borsada yabancı girişinin gözlendiğinin altını çizerek şunları kaydetti:

"Dövizden TL’ye dönen yatırımcı için borsa cazip"

Orca Marco Finansal Danışmanlık Kurucusu ve Stratejist Evren Kırıkoğlu

Döviz kurlarının yükseldiği seviyeler itibariyle dövizden çıkıp TL'ye dönmek ve yüksek mevduat faizlerinden istifade etmek cazip hale geldi. Zira para politikasında normalleşme emareleri ile birlikte artık kurların yakın geçmişteki tempo ile artması beklenmiyor. Zaten yaz sezonunda sisteme dışarıdan döviz girişleri de izleniyor. Ancak dövizden çıkıp TL mevduatı tercih etmeyen birikim sahipleri için borsa hala cazip bir alternatif. Buna ek olarak bir miktar spekülatif yabancı ilgisi de söz konusu olabilir.

Endeksin dolar bazında bir önceki seviyesine çıkartmasını, 6500 seviyelerine gelmesi muhtemel.

"Adımlar piyasa üzerindeki baskıyı hafifletti"

Arista İnvest Fon Yöneticisi Serhan Gök

Endeksteki devam eden hareketin başlıca sebebi seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ile birlikte, yeni ekonomi yönetiminin başta Merkez Bankası rezervleri ve kur politikası olmak üzere sistematik risklerin piyasa üzerinde yarattığı baskıyı hafifletebilecek adımlar atmış olması. Dolar/TL hareketi BIST’te başta havayolu hisseleri olmak üzere döviz cinsi geliri olan ya da dövize endeksli gelirleri olan sektör ve şirketlerin karlılık görünümünü olumlu etkiledi. Bu etkinin yanı sıra tasarruflarını döviz endeksli yatırımlarda tutan tasarruf sahipleri için yılbaşından beri elde edilen getiriden sonra yüksek kurdan TL’ye geçerek BIST’e yatırım yapmak daha iyi bir alternatif haline geldi.

Kısa vadeli teknik direnç seviyesi 6700.

Temmuz ortasından itibaren açıklanacak, başta bankacılık sektörü olmak üzere bilançolar beklentileri karşılamazsa kar satışları görebiliriz.

"Borsadaki bu hareket bir süre devam eder"

Marbaş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru

Borsa İstanbul’da bayram sonrası ilk işlem gününde alım yönünde coşkulu bir piyasa görüyoruz. Bu hareketin temel ekonomik unsurlar ve yatırımcı psikolojisi noktasında iki alt dinamiği bulunuyor. Ekonomideki makro kompozisyona baktığımızda; faiz artış patikasında piyasa beklentisinden daha yavaş bir sıkılaşma gözlemliyoruz. Faiz tarafından borsaya gelmesi muhtemel negatif bir etki ihtimali azalmış durumda. Bankacılıkla ilgili regülasyonların hafifleme sürecine girmiş olması oradaki baskıyı azaltıyor ve bu sektördeki iskonto yatırımcıya göz kırpmaya devam ediyor. Diğer taraftan havacılık, ulaştırma, otomotiv gibi sektörler güçlü bir dönem içindeler.

Asgari ücret artışı enflasyon oranının üzerinde oldu, bunun harcamalar noktasında şirketler için pozitif olduğunu ve enflasyonun da bir süre daha hayatımızda olmaya devam edeceğinin işareti olarak değerlendiriyoruz. Bu gelişmelerin birçoğu bayram öncesi de hayatımızdaydı ve zaten borsada rekor seviyeler tazelenmişti. Hareketin bugün güçlü devam etmesinin sebebi ise biraz daha yatırımcı psikolojisi ve algısı ile alakalı.

Tatil dönüşü ile birlikte tasarruf sahiplerinin yeni pozisyonları ve fırsatları değerlendirmek üzere piyasaya geldiğini görüyoruz. Gün içinde kendi istatistiklerimize baktığımızda platformunda online olan yatırımcı sayısının normal günlerin üzerinde olduğunu gözlemliyoruz. Borsadaki bu hareketin bir süre daha devamını bekliyoruz. Enflasyonist ortamlarda hedef vermek güç ancak özellikle 2022’yi hatırlatmakta fayda görüyoruz. Geçen sene yaşanan ralli tam olarak kurban bayramı tatili sonrası başlamıştı. O kadar güçlü olmasa da benzer bir psikolojik durum söz konusu olabilir.

İLGİLİ HABER "Borsa İstanbul’da bayram uzayabilir" Hürriyet yazarı Zeynel Balcı, Borsa İstanbul'da seçimlerden sonra gerçekleşen yükselişin pazartesi gününden itibaren de devam edeceğini öngördü.
REKLAMI KAPAT X